/ Dariknews.bg, архив
Петчленен състав на варненския Окръжен съд не уважи искането за замяна на наложеното наказание  на Васил Дотков „доживотен затвор“  с „лишаване от свобода“ за срок от 30 години, което той изтърпява за убийството на двама пенсионери през ноември 2013 г. , съобщиха от съдебната пресслужба.

През май 2016 г. Варненският окръжен съд призна за виновен Васил Дотков за това, че на 23 ноември 2013 г., във Варна, в условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил повече от едно лице – Николай К. и Елка П., в жилище на ул. „Бузлуджа“. Съдът му наложи наказание „доживотен затвор“, което да изтърпи при специален режим в затвора. 

Доживотен затвор за убиец на пенсионери

Мъжът бе признат за виновен и по второто обвинение - отнемане на чужди движими вещи от владението и собственост на Николай К. и съпругата му. Отнетите три мобилни телефона били на  обща стойност 110 лева. Убитата Елка П. била семейна приятелка, гостуваща на възрастното семейство по време на убийството.

Присъдата на Окръжния съд е потвърдена и от двете по-горни инстанции - Варненски апелативен съд и Върховния касационен съд. Към момента 55-годишният Васил Дотков е излежал в затвора 4 години, 6 месеца и 24 дни.

Като основание за уважаване на молбата на лишения от свобода, защитата му посочи двете непълнолетни деца, за които той трябва да се грижи и на които не може да плаща издръжка. Предвид режима на изтърпяване на наказание, Дотков няма как да работи и да получава доходи, за да плаща задълженията си, посочи адвокатът му. 

От прокуратурата посочиха, че не е изпълнена материална предпоставка за замяна на „доживотния затвор“ с „лишаване от свобода“, а именно осъденият да е изтърпял не по-малко от 20 години от наказанието. 

Пред съда в своя защита Васил Дотков посочи, че е единственият висшист сред осъдените на „доживотен затвор“ във Варненския затвор и е с най- ниската оценка на риска от рецидив. „Имам две непълнолетни деца, за които съм осъден да плащам издръжка, но не ми е позволено да работя и не мога да се грижа за тях“ подкрепи искането си той. 

Васил Дотков е завършил Математическата гимназия във Варна и има висше икономическо образование. Има 4 деца от два брака, като две от децата са непълнолетни.  

Отнемат мезонет на осъден за двойно убийство

В подкрепа на искането, адвокатът му добави, че ако „доживотния затвор“ бъде заменен с „лишаване от свобода“ за срок от 30 години, предвид възрастта му, той едва ли ще доживее да излезе на свобода, но ще може да участва в обществения живот и да се грижи за децата си.

Варненският окръжен съд допусна за разглеждане искането, но го остави без уважение, тъй като прие, че не е налице абсолютната материално-правна предпоставка за замяна на наказанието „доживотен затвор“ с „лишаване от свобода“ - осъденият да е изтърпял минимум 20 години от наказанието. Поради това обстоятелство, съдебният състав не намери за необходимо да разгледа представените комплексни оценки. 

Определението на Окръжния съд може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд-Варна.