/ ThinkStock/Getty Images
Варненският окръжен съд за втори път отказа да освободи предсрочно бруталният убиец и изнасилвач Милен Илков, показа проверка на Дарик. Той изтърпява присъда от 13 години и 6 месеца за смъртта на старица, с която преди това блудства. 

През есента на 2007 г. Милен Илков е едва 19-годишен. Живее в родния си град Дългопол, откъдето е и неговата жертва. В нощта на 9 срещу 10 октомври той влиза в дома на 84-годишната жена, като прониква през прозореца на къщата й.

Рецидивист краде на улицата с перука и облечен като жена

Уплашената старица се опитва да окаже съпротива, но Милен започна да я бие и души. Събаря я на земята и брутално я изнасилва, като през цялото време не спира да я налага и да я влачи из къщата.

Жестоко пребитата старица е открита на следващия ден. Нейна съседка чува виковете й за помощ и влиза в къщата. Заварва я в изключително тежко състояние, а старицата успява да й разкаже какво се е случило. Пострадалата е откарана в болница, където въпреки усилията на лекарите умира след две седмици. 

Милен Илков е задържан на следващия ден след зверствата. Той излиза от дома на жертвата си гол от кръста надолу. Негови познати го виждат в този вид и го разпознават. 

Възползвайки се от процедурата на съкратеното съдебно следствие, Милен се признава за виновен и получава наказание под минимума, който е 15 години затвор. Варненският окръжен съд постановява той да лежи зад решетките 13 години и половина, а присъдата е потвърдена и на следващите инстанции. Освен това е осъден да заплати и по 20 хиляди лева обезщетение на двамата наследници на жертвата си.  

В първите години в затвора Милен демонстрира добро поведение и режимът му е изменен от „строг” на „общ”. Преместен е дори в затворническото общежитие в село Разделна, където обаче е спипан да употребява наркотици и отново преместен във варненския затвор. Там също успява да се снабди с дрога и дава положителни проби за употреба на наркотици. Освен това няколко пъти е наказван и заради сбивания.  

След като излежава 10 години и половина, през пролетта на миналата година той прави първия си опит да излезе предсрочно на свобода. Жалбата му обаче е отхвърлена от съда. Същото се случва преди дни и с втората му жалба. Дори да и на последва трета обаче след 15 месеца Милен Илков ще излезе на свобода. 

Варненският окръжен съд остави без уважение и още две жалби на затворници без уважение. Едната от тях е на рецидивист с близо 20 присъди, предимно за кражби, последната от които е 1 година затвор. Другият затворник, който остава зад решетките, е неграмотен циганин.

Той е осъден на 5 години затвор заради нападение на жена на улица в Добрич, от която задигнал торба с покупки от магазин. Грабежът е извършен само месец, след като мъжът е излязъл от затвора за предишна присъда. 

5 месеца по-рано от затвора излиза обаче баща на две деца, осъден за жесток побой на свой съсед от варненското село Цонево. Пострадалият искал да вземе за жена сестрата на затворника, която обаче му отказала. Двамата мъже се старали, потърпевшият извадил нож, но братът му го отнел и започнал да го налага с дървен кол. За нанасяне на средна телесна повреда той получил 5 години затвор от съда.