От днес плащаме по-скъпо за вода
От днес плащаме по-скъпо за вода / netinfo
С 25 стотинки се увеличава цената на водата във Варна от днес. Това реши на закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране като утвърди нови цени за 39 ВиК дружества, които доставят водата гравитачно или чрез електрически помпи. Причината за поскъпването е повишението в цената на тока от 1 юли.

1.62 лв. вместо досегашните 1.37 лв. ще струва кубичен метър в морската столица от началото на този месец. Според изчисленията след поскъпването тричленно семейство във Варна ще плаща с 1.90 лв. повече месечно.

С между 1 и 33 стотинки по-скъпа ще е водата в повечето населени места в страната. В София цената на водата остава без промяна, тъй като от 1 юни тя поскъпна с близо 20 стотинки за кубически метър. Средно за страната новите цени на водата ще се увеличат с между 10 и 12 процента. Най-много поскъпва водата в Стара Загора – с близо 40 стотинки за кубик. С около 20 ст. по-скъпа вода ще плащат в Добрич, Бургас, Исперих, Разград, Силистра и Габрово.

Най-скъпа си остава водата в Разград, която преди увеличението струваше лев и 84 стотинки за кубик, а от днес абонатите там ще плащат по 2,06 лева за кубически метър. Цените се пресметнати без ДДС.

Сметката показва, че след поскъпването тричленно домакинство в Търговище ще плаща с 67 стотинки повече за вода. С 1,16 лева ще е по-висока сумата в Пловдив, с 1,10 лв. в Бургас, а с 0,98 лв. в Плевен.