Осъдиха задочно мъж, мамил ел.техници с обещания за работа
Осъдиха задочно мъж, мамил ел.техници с обещания за работа / снимка: Sofia photo agency, архив

Условно наказание за измама при посредничество за работа в чужбина. Това постанови Районен съд - Варна по отношение на 63-годишен мъж.

В задочно производство С. Димитров бе признат за виновен, че в периода от 10 юли до 3 ноември 2009 г., с цел да си набави имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у 10 лица от различни населени места на страната, че ще им закупи самолетен билет за Кипър, с цел работа като ел.техници. С това Димитров причинил на всеки от тях имотна вреда от по 200 евро.

Под предлог, че поддържа контакт с кипърски работодател, който се интересувал от наемане на български електротехници, подсъдимият сключил договор за представителство с официално регистрирана посредническа фирма във Варна за подбор на персонал. Така по обява на въпросната фирма кандидатите за работа подавали набор от документи и превеждали суми от по 200 евро по сметка на подсъдимия, с цел организиране на пътуването им и закупуване на самолетни билети.

Подсъдимият уверявал, че кипърската фирма-работодател ще им възстанови тези средствата, а в случай че пътуването не се осъществи - парите ще им бъдат върнати по банков път. Пострадалите, след като не успели нито да заминат на работа, нито да си върнат преведените на Димитров пари, подали сигнал за измамливите му действия.

63-годишният Димитров е неосъждан. Той е бил призоваван многократно на всички известни по делото адреси, но и към момента е в неизвестност и има данни, че е напуснал страната. Наложеното му от Районния съд наказание е 1 година лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Съдебният акт подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.