/ Thinkstock/Getty Images
Възрастният мъж прибирал 10% от парите на пострадалите в схемите на ало-измамниците
За участие в схема за телефонна измама, 73-годишен пенсионер от Варна беше осъден на година и 4 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 4 години.

Условна присъда за бизнесмен, опитал да укрие 127 000 лева данъци

Съдът постанови в рамките на изпитателния срок той да търпи и пробационна мярка за период от 1 година - „включване в програма за обществено въздействие”. Делото в Районния съд във Варна бе разгледано в процедура на съкратеното съдебно следствие, с признаване на вината от подсъдимия и редуциране с 1/3 на наложеното наказание, информират от съдебната пресслужба. 

Подсъдимият действал в съучастие като помагач на неустановени лица, които по телефона го били убедили да работи за тях като прибира оставяни от  измамени хора парични средства на различни места във Варна и областта.

Осъдиха французин, шофирал пиян във Варна

По този начин възрастния мъж осигурявал за себе си по 10% от парите на пострадалите в схемите на ало-измамниците. В конкретния случай деянието е осъществено на 5 септември 2017 г. във варненско село.

Тогава неизвестно лице позвънило на домашния телефон на възрастна жена, като се представило за длъжностно лице от състава на МВР. Мнимият „полицай“ успял да я убеди да му предостави още мобилния си номер за непрекъсната връзка и да съдейства с всичките си наличните пари именно за залавяне на група ало-измамници.  

В последвалия в продължение на повече от 1 час разговор по мобилния телефон, пострадалата била заблудена и мотивирана да остави край контейнер за смет близо до дома си торба с обща сума от 17 000 лева

С вземането на торбата с парите и пренасянето й до бензиностанция край Каспичан, 73-годишният пенсионер е подпомогнал неустановените извършители безпрепятствено да получат чуждите пари, без риск да бъдат забелязани и разкрити.  Подсъдимият е неосъждан към датата на инкриминираното деяние. 

Варненският районен съд уважи предявения по делото граждански иск и осъди 73-годишния мъж да заплати на пострадалата обезщетение в размер на 17 000 лева за претърпените в резултат на деянието имуществени вреди. В негова тежест са още държавната такса и разноски по делото.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.