/ Thinkstock/Getty Images
Варненският районен съд постанови условна присъда  на 64-годишна бивша счетоводителка за документни престъпления, информират от съда.

64-годишната С.М. в съдебна зала призна вината си по двете повдигнати спрямо нея обвинения в извършени документни престъпления, свързани с преправяне съдържанието на официални документи – трудови книжки на бивши служители от „Параходство БМФ“, както и свързани със съзнателно ползване на неистински официални документи пред сектор „Пенсионно обслужване“ в НОИ - Варна. 

Документните престъпления са извършени от подсъдимата при продължавано престъпление в периода от май до декември 2014 г. и във времето от  8 до 30 декември 2014 г.

По отношение на четири отделни лица, потърсили посреднически услуги от подсъдимата относно подготвяне на набор от документи за започване на процедура по пенсиониране, се установява, че 64-годишната жена е извършила преправяне в трудовите им книжки. Деянието се изразява в дописване на несъществуващи обстоятелства за осигурителния им стаж и категорията труд, като подсъдимата полагала отпечатък от стар печат с надпис на БМФ, не върнат по надлежния ред при прекратяване на правоотношенията й с дружеството.

В три от случаите, при подаване на документи пред „Пенсионно обслужване“ в НОИ подсъдимата съзнателно се ползвала от неистински удостоверения, на които бил придаден вид, че представляват конкретно писмено удостоверително изявление. За самото им съставяне от С.М.  не може да се търси наказателна отговорност.

64-годишната бивша счетоводителка е с чисто съдебно минало. За всяко от деянията й бяха наложени отделни наказания, като по силата на одобреното споразумение съдът определи подсъдимата да търпи най-тежкото от тях - 8 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение бе отложено с 3 години изпитателен срок. Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК