/ Sofia Photo Agency, архив
Става дума за документи - записки и справки, на които бил придаден вид, че са издадени от италианска фирма
Наказателно дело за документни престъпления,  свързани с неистински официални документи за морска подготовка, е насрочено във Варненския  районен съд за 6 февруари, понеделник. Подсъдими по делото са общо 11 души.
 
Спрямо  40-годишен собственик на фирма за организиране на курсове за водачи на плавателно средство са повдигнати обвинения, че в периода от 25 април 2012 г. до 15 март 2013 г. във Варна, в условия на продължавано престъпление – на 10 пъти съставил неистински официални документи, с цел да бъдат използвани пред служители на „Морска администрация“ за признаване на плавателен стаж.
 
Става дума за документи - записки и справки, на които бил придаден вид, че са издадени от италианска фирма, базирана в град Палермо. Те трябвало да послужат за удостоверяване на прослужено време, носене на вахта и положен плавателен стаж при вписване в регистър и в моряшките картони на посочените в документите лица. 
        
Спрямо останалите подсъдими  повдигнатите обвинения са, че в различни конкретни периоди, съзнателно се ползвали от неистински официални документи за признаване на плавателен стаж.
 
Спрямо двама от подсъдимите по делото вече има влезли в сила през 2016 г. споразумения и наложени различни наказания. По отношение на останалите - делото продължава да се разглежда от 36-и съдебен състав на Районен съд – Варна. Предварителното изслушване е насрочено за понеделник от 9,00 часа.