Осъдиха адвокат, присвоил 19 бона от клиент
Осъдиха адвокат, присвоил 19 бона от клиент / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Варненският районен съд наложи  2 години лишаване от свобода, отложени с 4 години изпитателен срок, на адвокат заради присвояване на парична сума, присъдена като обезщетение на негов клиент. Освен това, съдът лиши 51-годишния юрист от правото да упражнява професията си за срок от 2 години. Д. Райнов е признат за виновен за това, че в периода 2 март – 18 май 2011 год., 12 пъти теглил суми от банкови сметки и присвоил пари, собственост на негов клиент. Адвокатът имал достъп до парите в качеството си на негов  процесуален представител по две изпълнителни дела. Присвоената парична сума е малко над 19 000 лева.

Адвокатът бил упълномощен през 2008 г. да представлява варненски гражданин по дело за неправомерно уволнение. Казусът с уволнението бил разгледан от Районен съд – Варна, а впоследствие правният спор бил пренесен пред Окръжния съд и пред ВКС, където в крайна сметка през 2010 г. бил решен в полза на ищеца.  Дружеството-работодател на клиента било осъдено да заплати сума от над 11000 лева, ведно със законната лихва от  датата на завеждане на исковата молба и разноските по делото.

Бил издаден изпълнителен лист, а адвокат Райнов получил пълномощия от клиента си да води и изпълнителните дела до получаване на всички присъдени суми. По това време неговият клиент заминал да работи в чужбина и упълномощил съпругата си да го представлява по всички въпроси, свързани с делото. Междувременно парите били преведени по банковите сметки на адвоката и той ги усвоил чрез дванадесет тегления в периода 2 март – 18 май 2011 год., без да уведоми за получаването на сумите клиента си или неговата съпруга. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.