/ shutterstock.com
17-годишен младеж от Русенско беше осъден за палеж на бали със слама край варненско село. Непълнолетният подсъдим беше признат за виновен от Районния съд във Варна в извършването на умишлен палеж на стоки със значителна стойност - 4000 бали слама, съобщиха от съдебната пресслужба.

Балите, собственост на търговско дружество, били разположени на общо три купчини върху земеделска площ в края на село Любен Каравелово. На 21 май, миналата година 17-годишният подсъдим, заедно с две малолетни деца, отишли да играят между куповете, като на няколко пъти той с кибрит разпалвал и гасил огън.

Действията му, паралелно със силния вятър, станали причина за бързо разрастване на пожара, който обхванал купчините със слама. Жители от близките къщи забелязали пламъците и подали сигнал на тел.112.

Пристигналите пожарните екипи загасили огъня, но балите със слама, на стойност 48 000 лева, напълно изгорели. 17-годишният младеж, който има и предходна съдимост, беше осъден на 10 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 3 години. Присъдата подлежи на  обжалване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК