Опасност от приливна вълна към язовир Цонево, евакуират жителите на 3 села
Опасност от приливна вълна към язовир Цонево, евакуират жителите на 3 села / снимка: БГНЕС, архив

По информация от Министерството на околната среда и водите и Министерството на вътрешните работи и местните власти във Варна има риск от образуване на приливна вълна от язовир "Камчия" към язовир "Цонево" в следствие на обилните валежи в Североизточна България и рязкото повишаване на нивото на реките в областта. Застрашени са населените места по поречието на река Луда Камчия, основно в общините Аврен и Дългопол, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят Бойко Борисов призовава всички жители на населените места по поречието на реката да имат готовност да се евакуират с цел запазване на сигурността на техния живот. Създава се организация, съвместно с местните власти, за опазване на имуществото на гражданите, както и тяхната сигурност.

Създадена е организация над 600 човека да бъдат временно изведени от селата Величково, Гроздьово, Цонево и Дъбравино. Те ще бъдат временно изведени и настанени на сигурни места.

Към засегнатия регион пътуват министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и началникът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Министър-председателят Бойко Борисов е в непрекъсната връзка с министрите и представителите на местната власт в засегнатите райони.

Към момента не се налага евакуация на жителите от селата Долен чифлик, Горен чифлик, Пчелник и Старо Оряхово. Хората от тези населените места са известени, че при нужда ще бъдат транспортирани до безопасно място. Приканват се всички жители на засегнатите от наводненията населени места да спазват стриктно указанията на служителите на вътрешното министерство и правилата за безопасно поведение.