Около 130 лева ще броят във Варна на дете без забавачка
Около 130 лева ще броят във Варна на дете без забавачка / снимка: Impact Press Group, архив
Около 130 лева ще броят във Варна на дете без забавачка
64656
Около 130 лева ще броят във Варна на дете без забавачка
  • Около 130 лева ще броят във Варна на дете без забавачка

Родителите на деца, останали без място в детската градина, ще получават месечно обезщетение от общините. Това предвиждат промените в Закона за народната просвета, които бяха одобрени от правната комисия в парламента.

Ако поправките получат подкрепа в сегашния си вид, във Варна родителите ще вземат средно по 130-140 лева на месец. В законопроекта е записано, че сумата трябва да е равна на общинското дофинансиране за издръжка на едно дете в забавачката, а изплащането да започне не по-късно от януари 2014 г.

Във Варна таксата в детските градини е 48 лева, а общината доплаща средно около 130-140 лева месечно, съобщиха за Дарик от дирекция "Образование". Градската управа отделя малко повече пари от бюджета в сравнение със София, където общината дофинансира със 120 лева издръжката на едно дете.

Идеята не се приема с охота от местни управници. Според председателя на образователната комисия в Общинския съвет Славчо Славов по-разумно е тези средства да бъдат вложени в изграждането на нови детски градини, за да могат децата да получат професионално обучение. „Мисля, че родителите ще бъдат много по-доволни да има място в децата им в градините, отколкото да получат тези 120 или 150 лева”, коментира той.

Според общинския съветник Янко Станев, който е опитен бюджетар, подобна мярка при всички случаи би затормозила бюджета, но може да има и стимулиращ ефект.

„Това ще стимулира общините да направят спешно детските градини, а не да ги обещават преди избори и след избори да забравят да ги направят. Т.е.всяка община ще предпочете вместо да дава хиляди левове на година, да построи детски градини и да ликвидира недостига на места”, отбеляза Янко Станев.

От местната управа са категорични, че до края на годината ще бъдат осигурени 250 нови места. За тях има отпуснати 4 млн. лева, които се усвояват. А според Янко Станев общината има ресурс още тази година да сложи точка на недостига на места в забавачките и изобщо да не се наложи изплащането на компенсации.

По данни към 1 януари 2013 г. на детска градина в цялата община ходят над 11 300 хлапета. За още около 500 деца обаче няма място и те остават извън забавачките.