/ ВМС
Офицери от Военноморските сили участваха в противоподводното учение на НАТО в Средиземно море "Dynamic Manta", проведено от 25 февруари до 5 март, съобщиха от щаба на военния флот във Варна.

В него са се включили патрулни кораби, подводници, патрулна авиация, самолетоносач и спомагателни кораби от Втората постоянна военноморска група на Алианса и от ВМС на Белгия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания, Турция и САЩ.

Адмирал Ефтимов: Изминалата година беше успешна за Военноморските сили

Паралелно с провежданите учения на море, на брега е извършван анализ на действията. Заради пандемията за пръв път членовете на групите за непосредствен разбор са работили от собствените си държави. Българските офицери също са извършвали своята работа, включвайки се Щаба на флота.

В рамките на учението те са партнирали на Военноморското командване на НАТО MARCOM, като са извършвали разбор, анализ и оценка на проведените подводни дейности.

Работата им е била подпомагана от специализиран софтуер "Албатрос", като крайният продукт е изпращан до MARCOM и до участващите в учението екипажи.
БТА