/ Министерство на отбраната
„Изминалата година беше успешна за флотилия бойни и спомагателни кораби и общо за Военноморските сили въпреки ограниченията в условията на пандемия.

Личният състав показа високо чувство за отговорност и дисциплина и благодарение на усилията на командванията и командирите във ВМС задачите, които си бяхме поставили, бяха изпълнени.

Случиха се неща за първи път от много години като стрелбата с ПКК „Рубеж“, противоминното учение „Посейдон“ с открити мини от Първата и Втората световна война в северния Несебърски залив, както и успешното участие на фрегатата „Смели“ в операцията на НАТО „Sea Guardian“.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при участието си вчера, 15 януари, в анализа на резултатите от подготовката на флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС през учебната 2020 г., който се проведе в Пункт за базиране Бургас, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Адмирал Ефтимов подчерта, че експертизата на офицерския състав е главният двигател на прогреса в армията. Той изрази своята увереност в професионализма, силата и несломимия дух на българските военни моряци и им благодари за ежедневните усилия, които полагат за утвърждаването на престижа и авторитета на Въоръжените сили на Република България.

Беше направен анализ на участието на кораби от състава на флотилията в учения, съвместни подготовки и други мероприятия през 2020 г. Отбелязани бяха доброто сътрудничество и взаимодействието с държавната и местна власт. Многократно личен състав и техника от състава на флотилията участваха в унищожаване и обезвреждане на открити невзривени боеприпаси и в оказване помощ на населението.

Командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков направи извода, че всички поставени задачи са изпълнени с много добра ефективност, с надграждане на постигнатото ниво на подготовка на личния състав за работа в коалиционен формат и повишаване на оперативната съвместимост със страните-членки на НАТО. Той очерта и основните насоки за работа на военното формирование през 2021 г.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов даде висока оценка за дейността на флотилията през 2020 г. Той определи подготовката на офицерите като ключов момент в развитието на кадрите като акцентира върху необходимостта от преминаване през различни длъжности и позиции за повишаването на тяхната комплексна подготовка и визия за бъдещото им успешно професионално израстване.

По-късно вчера началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов посетиха новия център по киберсигурност във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Варна.

Те бяха посрещнати от началника на училището флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Началникът на отбраната се запозна с възможностите и целите на киберцентъра.

„ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се утвърди като иноватор, като флагман на научната дейност в Българската армия и Въоръжените сили. Този център за киберотбрана е не само част от Катедра „Информационни и комуникационни технологии“ на Морското училище, но е изграден с визия и концепция да служи за нуждите на Българската армия и държава“, категоричен беше адмирал Ефтимов.