Оценка много добър за морските ни спасители
Оценка много добър за морските ни спасители / Дарик Варна, архив

Оценка „много добър” даде на своите служители шефът на Отдел „Контрол и опазване на морската среда, търсене и спасяване” в Морска администрация кап. Пламен Бонев. Пред вид това, че у нас спасителна дейност по море съществува от десетки години, а не от стотици, както е във Великобритания, може да се каже, че нашите спасители повишават качеството си на работа, но на нивото й пречи недоброто оборудване, коментира той. Усъвършенстването на спасителните операции е въпрос единствено на пари, смята капитанът.

Той съобщи, че за ремонта на спасителния кораб „Перун” се търсят пари и до момента са намерени половината от необходимите 1 млн. евро. След реновирането предстои набиране на екипаж и пускането на плавателното средство на море в спасителни операции.

Кап. Бонев разкри, че Морска администрация има желание да се закупят нови кораби, или поне по-съвременни от настоящите, които да имат постоянна готовност да плават, но в момента това не е по силите на държавата. Специалистът оцени като добра възможността при морски инциденти да бъдат използвани боксири на частни компании.

Той посочи като пример Великобритания, където държавата сключва договор с подобни фирми. Техни боксири покриват територията по море и са в готовност да реагират при бедствия.

В последните години броят на морските инциденти в наши териториални води се запазва относително еднакъв, коментира Пламен Бонев. Лек спад се отчита през миналата и тази година заради системата 112 , която отсява фалшивите сигнали, постъпващи към Морска администрация. Най-често се реагира на повиквания от рибари при крайбрежни инциденти, разкри още капитанът.

Шефът на варненските спасители не се ангажира с мнение каква точно е причината за морската катастрофа край нос Емине в края на ноември, когато се сблъскаха холандският танкер "Алесандро" и плаващият под флага на Сиера Леоне кораб „Карим 1". Според него обаче най-вероятно в случая става дума за капитанска грешка.