Обжалват присъди за убийството на Орце Коруновски
Обжалват присъди за убийството на Орце Коруновски / netinfo
Адвокатите на четиримата осъдени за убийството на македонеца Орце Коруновски обжалваха днес пред Апелативния съд присъдите си. Доживотен затвор без право на замяна получи преди по-малко от година от Варненския окръжен съд извършителят на убийството Малин Крумов. 17 години затвор получи Карамфил Карамфилов, а по 16 - Венко Агонцев и Димитър Викентиев, които са били помагачи. Четиримата солидарно трябва да заплатят на съпругата на Коруновски 50 000 лева и по толкова за тримата му непълнолетни синове, ведно със законната лихва от датата на извършване на убийството.

Защитата на подсъдимите настоя пред въззивната инстанция за отмяна на присъдите, за връщане на делото за ново разглеждане и оправдателни присъди. Защитата на Крумов поиска разпити на вече разпитани и на нови свидетели, както и тройна дактилоскопна експертиза на оръжието, с което бе разстрелян македонецът. Всички представени искания съдът отхвърли като неоснователни и неотносими към делото. В своите пледоарии адвокатите настояваха, че присъдите на първоинстанционния съд почиват на предположения, а не на фактите, събрани по делото. Апелативният съд трябва да произнесе решението си в законния срок, съобщават от пресцентъра на съда.

Орце Коруновски беше разстрелян посред бял ден в „Тропс къща” в центъра на Варна през септември 2002 г., докато обядва с приятели. Те започват преследване с убиеца, който избягва в морската градина. Там по-късно е открито оръжието на престъплението, следите по което, според адвокатите на подсъдимите, са негодни.

Като подбудител на убийството беше обвинен Димитър Бенишев. Производството срещу него беше прекратено след смъртта му през 2003 г. За Карамфил Карамфилов присъдата е задочна. Два дни след убийството той е напуснал страната с документите на друго лице. Заедно с него и по същия начин тогава е избягал и Малин Крумов, който беше задържан 3 години по-късно след завръщането си в България.