/ ThinkStock/Getty Images
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 37-годишния Венцислав Апостолов, който е подсъдим за бруталното убийство на приятеля му Явор. 

Пуснат предсрочно от затвора изнасилвач е обвинен за жестокото убийство край Варна

Психично болният мъж беше открит в безпомощно състояние на 14 февруари 2018 г. пред блок 404 във варненския квартал „Владислав Варненчик“ и почина на път за болницата. 

Венцислав и Явор са били съседи преди години. След смъртта на майка му банката отнела имота и Явор  започнал да води скитнически живот. От декември 2017 г. той заживял в дома на Венцислав. 

На 13 февруари вечерта възникнал конфликт в апартамента на Венцислав. Поводът за скарването между него и приятелката му станало присъствието на Явор. Разбрал за това, подсъдимият започнал да нанасял удари с ритници и юмруци и с дървена тояга по цялото тяло на Явор. 

Венцислав се възползвал от безпомощното състояние на жертвата си след побоя и го изнасилил. След това изхвърлил Явор от дома си. Захвърлил тялото му в тревна площ до блока.   

Пуснат в отпуск изнасилвач посегна на старица, искал „да бъде с бяла жена”

Около 10:00 часа, на 14 февруари 2018 г. случаен минувач забелязал легнал мъж. Разпознал Явор и се обадил на тел. 112. Дошъл екип на бърза помощ. Докато медиците преглеждали пребития Явор, на паркинга пристигнал и Венцислав. Той разказал, че пребитият живеел при него, но не се прибрал предната вечер. 

Веднага след това Венцислав се обадил на своя познат Руси Динков-Полковника, който в момента е в ареста с обвинение за наркоразпространение. Явор починал на път за болницата, а за смъртта му подсъдимият научил от полицейски служител от Трето РУ на МВР. За да не падне подозрение за причинената смърт върху него, той си осигурил алиби.

Ако бъде признат за виновен, Венцислав може да получи наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Разпоредителното заседание по делото е насрочено за 29 май във Варненския окръжен съд.