Обсъждат проблемите на корабостроенето
Обсъждат проблемите на корабостроенето / Darik Varna

Като продължение на установените контакти, проведените разговори и подписания протокол в Санкт Петербург, днес и утре Варна ще бъде домакин на второто заседание на Постоянната руско-българска работна група в областта на корабостроенето, кораборемонта, речния и морски. Повече от 20 са участниците от корабостроителния и кораборемонтен бранш  от българска и руска страна, потвърдили участие във форума, който се осъществява и с активната подкрепа Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на Република България, Изпълнителна агенция „Морска администрация”, Областна управа.

Програмата на втората руско-българска работна среща по проблемите на сътрудничеството в областта на корабостроенето, кораборемонта, речния и морски транспорт  предвижда: обсъждане на първоначални възможности за сътрудничество, предложени от двете страни, като сред тях се открояват: разработка и съвременни проектни решения за сондажни кораби и платформи, риболовни и рибопреработвателни плавателни съдове, речни кораби и баржи, специализирани и изследователски кораби, пасажерски кораби. Участниците в срещата ще бъдат запознати с дейността на български и руски фирми от бранша.  Ще бъде обсъдена и възможността за обмен на стажанти по специалностите корабостроене и кораборемонт, обучавани във висшите учебни заведения.

Програмата на втората руско-българска работна среща по проблемите на сътрудничеството в областта на корабостроенето, кораборемонта, речния и морски транспорт включва и посещения на Института по хидро и аеро- динамика, както и на корабостроителни и кораборемонтни заводи в района на Варна и акваторията на Варненското езеро.

Очаква се в края на втория работен ден участниците в срещата да подпишат протокол, набелязващ конкретни пътища за осъществяване на бъдещо ползотворно и за двете страни сътрудничество.