Общинският съвет гласува вдигането на данъка за имотни сделки във Варна

Общинският съвет гласува вдигането на данъка за имотни сделки във Варна
Общинският съвет гласува вдигането на данъка за имотни сделки във Варна / DarikNews.bg, архив

Варненският общински съвет ще заседава за последен път за годината. Дневният ред на сесията на местния парламент включва само една точка – увеличение на данъка за придобиване на имущество. В момента налогът е 2,6 на сто от оценката на имота, а предложението предвижда той да стане 3 на сто върху оценката на имота при възмездно придобиване, а при замяна – върху оценката на имуществото с по-висока стойност.

Мотивите за изменението са повишаване на приходите в бюджета на града. „Това е еднократен данък, който не се плаща всяка година, не засяга всички варненци и затова си позволяваме да предложим неговото увеличение", обоснова при внасянето на предложението си председателят на финансовата комисия Станислав Иванов.

Вдигането на данъка ще увеличи приходите от това перо с около 2,7 млн. лв., смята зам.-кметът по финансовите въпроси Пейчо Пейчев.

При обсъждането на налога във финансовата комисия срещу повишаване му се обявиха няколко общински съветници. Най-яростен противник на идеята беше Борислав Гуцанов от БСП, според когото увеличението ще отрази зле на варненския бизнес.

Христо Атанасов (Земеделски народен съюз „Александър Стамболийски”) подчерта, че в нито един голям български град данъкът за придобиване на имущество не е 3 на сто, а се движи между 2,2 и 2,5%.

Светлан Златев от „Реформатори и патриоти“ се позова на медийна публикация, според която руснаците се завръщат на имотния пазар, и призова да се възползваме от тази тенденция, след което данъкът да се преосмисли и дори да се намали.

В защита на вдигането на налога се обяви Янко Станев („Граждани и експерти и СДС"), който заяви, че данъкът „съвсем не е страшен“ и непосилен, съотносим е към средното ниво на доходи и няма да повлияе негативно на бизнеса.