Общинският съвет гласува вдигането на данъка за имотни сделки във Варна
Общинският съвет гласува вдигането на данъка за имотни сделки във Варна / DarikNews.bg, архив

Варненският общински съвет ще заседава за последен път за годината. Дневният ред на сесията на местния парламент включва само една точка – увеличение на данъка за придобиване на имущество. В момента налогът е 2,6 на сто от оценката на имота, а предложението предвижда той да стане 3 на сто върху оценката на имота при възмездно придобиване, а при замяна – върху оценката на имуществото с по-висока стойност.

Мотивите за изменението са повишаване на приходите в бюджета на града. „Това е еднократен данък, който не се плаща всяка година, не засяга всички варненци и затова си позволяваме да предложим неговото увеличение", обоснова при внасянето на предложението си председателят на финансовата комисия Станислав Иванов.

Вдигането на данъка ще увеличи приходите от това перо с около 2,7 млн. лв., смята зам.-кметът по финансовите въпроси Пейчо Пейчев.

При обсъждането на налога във финансовата комисия срещу повишаване му се обявиха няколко общински съветници. Най-яростен противник на идеята беше Борислав Гуцанов от БСП, според когото увеличението ще отрази зле на варненския бизнес.

Христо Атанасов (Земеделски народен съюз „Александър Стамболийски”) подчерта, че в нито един голям български град данъкът за придобиване на имущество не е 3 на сто, а се движи между 2,2 и 2,5%.

Светлан Златев от „Реформатори и патриоти“ се позова на медийна публикация, според която руснаците се завръщат на имотния пазар, и призова да се възползваме от тази тенденция, след което данъкът да се преосмисли и дори да се намали.

В защита на вдигането на налога се обяви Янко Станев („Граждани и експерти и СДС"), който заяви, че данъкът „съвсем не е страшен“ и непосилен, съотносим е към средното ниво на доходи и няма да повлияе негативно на бизнеса.