Общински фонд ще гарантира кредити на варненски фирми?
Общински фонд ще гарантира кредити на варненски фирми? / снимки: Дарик Варна, архив

Общински гаранционен фонд за малки и средни предприятия да се създаде във Варна предлагат съветниците от ГЕРБ в местния парламент. Той ще гарантира кредити на фирми, които са регистрирани или развиват дейност на територията на общината. Фондът ще даде гаранции пред банките до 50% от кредита на малките фирмите, но не повече от 50 000 лева, независимо от размера на кредита. Това обясни общинският съветник Светослав Иванов, който дебело подчерта, че фондът няма да предоставя пари, а само гаранции. По думите му това ще бъде един финансов инструмент, който ще носи и печалба на общината. "Ще има по-голяма събираемост на местните данъци, ще има и социален ефект с разкриване на още работни места", допълни общинският съветник.

Иванов уточни, че фондът ще функционира като специализиран орган към Общинския съвет, обособен като самостоятелна структурна единица. Размерът на фонда трябва да бъде минимум 1,5 млн. лева. Тези средства ще бъдат достатъчни за функционирането на  администрацията към фонда, без да се пипа главницата. „Тази сума ще бъде сложена на депозит, като годишната лихва ще стигне за обезпечаването на хората, които ще работят в специализирания орган“, поясни Иванов.

Той допълни, че парите във фонда ще дойдат от приватизация и от дивидентите на общинските дружества, в които общината има над 50% дялово участие. Плановете са да се използват 10% от дивидентите

Подобни общински гаранционни фондове има в София, Пловдив, Добрич и те са доказали, че могат да бъдат в помощ на фирмите. В столицата за миналата година са издадени 40 гаранции при 6-милионен фонд, каза още Иванов.

На журналистически въпрос как ще се контролира работата, за да се гарантира, че фондът няма да се превърне в орган  за подпомагане на определена група бизнесмени, Иванов отговори:  „Органът на управление на общинския гаранционен фонд ще се състои от петима общински съветници. Сред тях ще има и представители на опозицията. Те трябва да определят управител, който вече ще бъде експерт и ще отговаря за администрацията“.