Общината ще определя срока на забраната за строителство през лятото
Общината ще определя срока на забраната за строителство през лятото / Дарик Варна, архив

Местната власт във Варна сама ще определя времетраенето на забраната за строителство през лятото. Това ще стане възможно до дни, след окончателното приемане на изменението на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който вече е гласуван на първо четене в Народното събрание. Вносител на законопроекта е депутатът от ГЕРБ – Бургас, Снежина Маджарова и група народни представители от Варна и Добрич. Сред тях са имената на бившия шеф на местния парламент в морската столица Николай Апостолов, експредседателят на младежката формация на ГЕРБ в морския град Павел Христов и ексглавнокомандващият на флота и зам.-началник на отбраната в правителството на Бойко Борисов вицеадмирал Пламен Манушев, съобщава агенция "Черно море".

Идеята на народните избраници е общинските съвети, попадащи в обхвата на ЗУЧК, по предложение на кметовете, сами да определят сроковете за забраната за извършване на строително-монтажни дейности. Предложението е тази забрана да бъде определяна ежегодно, в срок до 1 март, съобразявайки се с обстоятелството, че обичайно до края на февруари общините приемат бюджетите си за текущата година, включително и капиталовите си програми.

От 2007 г. насам законодателят налага забрана за строително-монтажни работи в периода от 15 май до 1 октомври за всички курортни селища и населени места по Черноморското крайбрежие. От обхвата на забраната са изключени единствено случаите на неотложни аварийни работи. „Така рестрикцията може да бъде определена като абсолютна“, смятат вносителите на законопроекта. „Въвеждането на такава забрана е в противоречие със заявения основен принцип на закона, а именно общините от Черноморското крайбрежие да могат сами да определят и да провеждат собствена политика в областта на туризма, отчитайки спецификата на отделните населени места”, пише още в мотивите на проектозакона. Вносителите на законопроекта за изменение на ЗУЧК смятат, че въведената рестрикция възпрепятства усвояването на средства по оперативните програми в областта на инфраструктурата, околната среда, социалната, образователната и културната сфера и др.

Депутатите предлагат забраната за строителство да остане в същите срокове, ако Общинският съвет не приеме решение по въпроса.

В община Варна вече се обсъжда редуциране на сроковете на забрана за строителството на територията на града. „Нека първо промените в ЗУЧК бъдат одобрени на второ четене, чак тогава можем да мислим за отпадане или намаляване на сроковете на строителната забрана в някои зони на Варна“, коментира кметът Иван Портних.

„Инвестициите в строителството са основни за развитието на града. Смятам да предложа зонално определяне на забраната. В тези райони на града, в които не пречи на туристическия сезон, като квартал „Владиславово”, добави той.

Градоначалникът коментира още, че ръководената от него администрация работи усилено за увеличаване продължителността на туристическия сезон на територията на черноморската община и в никакъв случай няма да рискуват да отблъснат гостите на морската столица с шумни и прашни ремонти.

С новите законови промени на ЗУЧМ се изменя и регламентът за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения на територията на морските плажове и на територията на зона „А“ и зона „Б“ . Към момента в тези зони се допуска поставяне само на обекти на градското обзавеждане. Идеята на депутатите от ГЕРБ е да стане възможно и разполагането на обекти за търговия в тази 100-метрова ивица от морето, като тази дейност се регулира съобразно изискванията на нормативна уредба, утвърдена от местните парламенти на черноморските общини.