Общинари поискаха политика за продажба на земи под блоковете
Общинари поискаха политика за продажба на земи под блоковете / Дарик Варна

Община Варна да може да разпродава земята под блоковете с отстъпено право на строеж, поискаха съветници от комисията по "Собственост и стопанство". Повод за това стана разглеждане на пазарна оценка и провеждане на търг за продажба на имот частна общинска собственост в кв. "Аспарухово".

Според Пламен Андреев варненци трябва да имат възможност да купуват прилежащите към жилищата им площи на цена данъчната оценка плюс 20 процента. "Така общината ще събира пари и ще покаже социално мислене", коментира той. Съветниците решиха да възложат на кмета Кирил Йорданов да изготви вариант, по който да става това.

Красимир Маринов от "Отечество" предложи в комисията да се гледат преписки за покупко-продажба, само ако има заявен интерес към даден имот, тъй като в противен случай не се върши нищо конструктивно. Идеята обаче не беше гласувана.

Съветниците приеха предложението на кмета за замяна на 30 апартамента в жк "Възраждане", собственост на фирма "Спедстрой" ЕООД, срещу 7 имота на администрацията. Общата стойност на жилищата, които общината ще придобие, е 2 595 287 лв. без ДДС. Общата цена на общинските имоти е 2 570 680 лв.

Апартаментите са с площ от 55 и 70 квадрата, а средната им цена е 600 евро на квадратен метър. Според съветника от БСП Пламен Начков жилищата не са завършени, а цените им са завишени. Владимир Дончев от "Нашият град" коментира, че довършителните работи биха отнели до един ден на апартамент.

Съветниците Димо Стоев от ГЕРБ и Добромир Кондов от БСП не са присъствали на нито едно от 15-те заседания на комисията за последните 6 месеца, стана ясно от отчет за дейността й. Отличник е общинарят Пламен Пенев от ГЕРБ, който не е пропускал заседание.