Община Варна с най-много просрочени задължения за година
Община Варна с най-много просрочени задължения за година / Дарик Варна

Само за една година Община Варна е натрупала 2,8 млн. лева просрочени задължения. Данните са на финансовото министерство към 30 юни, като разглеждат периода от 12 месеца назад.

Варна е с най-голямо увеличение на просрочените задължения, следвана от Перник, Видин, Кърджали и Пловдив. Въпреки това морската столица не е сред 10-те общини с най-големи просрочени задължения, като обща сума. Община Перник оглавява класирането с над 13 млн. лева и община Кърджали - с просрочия от 9,5 млн. лева.

В България има няколко общини, които са в състоянието на Гърция, заяви по-рано днес финансовият министър Симеон Дянков. Финансовото министерство е изработило методология за оценка на общините, като още със следващата бюджетна процедура тя ще бъде използвана, за да бъдат стимулирани общините отличниците.

Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград и Димитровград са финансово най-дисциплинирани за 2012 г. С най-ниска обща оценка в крайното класиране са Кюстендил, Карлово, Кърджали, Видин и Пазарджик.

При общините с население под 6 000 жители Бяла, Варненско, е пета в крайното класиране по най-добра обща оценка. Морската община обаче е с място по-надолу, в сравнение с миналата година.

По закон община не може да фалира, но има няколко общини, които имат такива задължения, че реално те не могат да ги изплатят в рамките на един мандат, аз поне не виждам такава възможност. Те са в ситуация Гърция", каза финансовият министър. По думите на министъра системата се въвежда, за да е ясно, че държавата няма да спасява нито една община, която не си върши добре работата, независимо от „каква разцветка е тя".

Министърът каза, че се надява, че населението ще си избере нови кметове и общински съвети в тези общини, виждайки че настоящите не се справят с работата си.

Общо към края на юни просрочените задължения на общините са 179,2 млн. лева. Държавата пък има просрочия от 146 млн. лева, като най-големите длъжници са Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи. При военното министерство проблемното звено е Военно-медицинска академия с повече от 80 млн. лева задължения. Просрочията на МВР са над 20 млн. лева.