/ Община Варна
Стоян Петков е изпълняващ длъжността „Главен архитект“ на Варна до провеждането на конкурс. Той бе представен днес пред медиите от кмета на града Иван Портних.

Главният архитект на Варна е отстранен от длъжност

Петков е завършил архитектура през 2014 година във Варненския свободен университет. Самият той разказа, че през последните пет години е работил като главен архитект на община Аксаково и има натрупан опит по темата за устройственото планиране. На въпрос дали ще ревизира решения на предшественика си, Петков посочи, че всяко влязло в сила разрешение за строеж не подлежи на обжалване. Той подчерта, че по-доброто планиране на града е в пряка връзка с Общия устройствен план и уточни, че според него Варна би трябвало да има обща силуетна рамка на сградите. Другата важна задача за Петков е повишаването на бързината в административното обслужване на гражданите.

Сега предизвикателството е привличането на инвеститори, което налага да се работи активно по проекта за изграждане на индустриална зона, допълни кметът Портних. Той уточни, че в максимално кратки срокове планира да се подеме широка обществена дискусия по Общия устройствен план на града, като бъде привлечена и Камарата на архитектите. По думите му разговорът по темата може да започне още през следващата седмица.

Широка обществена дискусия е нужна и за крайбрежната алея в града, допълни кметът. Според него решенията на областните управители за затваряне на част от нея за движение на коли, и по-късното отменяне на тази заповед, са политически заигравания с очакванията на варненци. Портних допълни, че ще изрази позиция, след като приключи поредната проверка на Министерството на регионалното развитие, чиито резултати трябва да станат известни до дни.
Мила Едрева/БТА