Искането идва, след като Портних поиска пък оставката на главния архитект на града Виктор Бузев
Политически формации се обяви за оставката на кмета на Варна Иван Портних след огромната авария в града. Сред тях са „Продължаваме промяната, БСП, "Възраждане" ДСБ и „Да, България“, както и общински съветници от „Демократична България“.

"Мотивите на левицата са свързани с действията и бездействията на кмета по няколко ключови обекта във Варна - рибарското пристанище в “Карантината”, което може да се проходи по море, недовършената работа с обезопасяването на канализационната тръба по дъното на варненското езеро, бараките на "Златни пясъци", които кметът откри преди няколко дни, и за капак - ВиК-аварията, която разруши цяла улица", поясни градският лидер на БСП Павел Раличков.

БСП

“Кметът получава периодични просветления и ние се питаме ходи ли той на работа?”, заяви общинският съветник и зам.-председател на ГС на БСП, Димитър Чутурков.

”След 9 години той установи, че назначеният от него главен архитект не е реализирал проектите, за които са си стиснали ръцете. Сега откри, че се презастроява града, а от медиите научава, че ще събаря Гъбата”, допълни той.

Кметът на Варна поиска оставката на главния архитект на общината

"Според представителите на БСП, с поисканата оставка на главния архитект Виктор Бузев, Иван Портних се опитва да си изпере имиджа преди изборите. „За случващото се в града единствено отговорен е кметът и затова ние искаме неговата оставка”, обобщи Димитър Чутурков.

Представители на ръководствата във Варна на „Продължаваме промяната, ДСБ и „Да, България“, както и общински съветници от „Демократична България“ също искат оставката на кмета.

Това съобщи на пресконференция председателят на градската структура на ДСБ Васко Василев.  Той обясни, че основната причина за искането е градоустройството и инфраструктурата на града.

"Капката, с която чашата преля, е ВиК-аварията преди дни в квартал „Бриз“ и грандиозното наводнение", каза Василев. Той уточни, че според тях причината за аварията е презастрояването на квартала и вината е 100 % на кмета. 

Вече втори ден разчистват щетите след спукания магистрален водопровод във Варна

По  информация, достигнала до "Възраждане",  точно на това място е връзката на два вида тръби с диаметър ф 800 от магистралния водопровод, стигащ до Златни пясъци. Говорим за метална тръба и стъклопласт, коментираха от партията.
 

авария Варна
ПП Възраждане

От "Възраждане" допълниха: Поради експерименталното влагане на материала стъклопласт от предното ръководство на ВиК Варна, при по-сериозен хидравличен удар се стига и до авария. Стъклопластът е крехък материал и най-малкото движение (размърдване) на земните пластове оказва влияние. В този район има високи подпочвени води, които също допринасят за движението на пластовете. Освен това знаете, че във Варна има много сериозни свлачищни зони. Преди години част от този райони е бил със забрана за застрояване именно  поради свлачищни процеси. Всичко това оказва влияние за предизвикването на поредната авария. Вследствие пък на преовлажняването на терена от големите количества изтекли води, може да се стигне до допълнително свличане на ската около стълбите, което да повлече някои от сградите в района или да доведе до тяхното напукване.

От политическите партии коментираха още, че кметът не изпълнявал задължението си в Закона за устройство на територията всяка година да внесе в Общинския съвет доклад за изпълнение на Общия устройствен план (ОУП). По думите му този доклад трябва да се разгледа от Общинския съвет и да се набележат мерки във връзка с промяна или не на ОУП.

Според Василев неизпълнението на закона е  причината Варна да бъде презастроена. Той каза, че кметът трябва да поеме отговорността и да си подаде оставката, но лошото е, че в града ситуацията с презастрояването е невъзвратима. 

Припомняме, че
 Втори ден продължава разчистването на щетите след спукания магистрален водопровод в града Разходите на ремонта се поемат от ВиК дружеството.

Вчера беше отстранена авариралата тръба, като все още няма видима причина за възникването на аварията. Малко след 20:00 часана 18 април тонове вода заляха булевард "Васил Левски" и улиците около него. Бяха отнесени цели парчета асфалт.
Данаил Войков, БТА, БСП