Няма пари за ремонт на целия „Владислав“, спират тролеите заради „Сливница“
Няма пари за ремонт на целия „Владислав“, спират тролеите заради „Сливница“ / Дарик Варна, архив

Булевард „Владислав Варненчик“ ще бъде изцяло ремонтиран от кръстовището на бул. „Република“ до „Мария Луиза“, а не както беше предвидено от знака на Варна в началото на града. Това се налага, тъй като 5-те милиона лева, които държавата отпусна за преасфалтиране, няма да стигнат. Това съобщи зам.-кметът по архитектурата Богдан Караденчев.

Той обясни, че износващият слой на шосето се прави с полимер модифициран битум, който е по-скъп от обикновения с около 400 лв. на тон, но много по-качествен. В отсечката от центъра до гробищата, на 8 см. надолу под асфалта, са се показали павета, затова се е наложило с общински средства да се вдигат бордюри, обясни Караденчев.

От Тракия до пощата ще бъдат изградени тротоари, ще се разширят зелените площи, ще има условия и за хората с увреждания.

С близо 6 млн. лв. общински пари, по подобие на „Владислав“, ще бъде ремонтиран и бул. „Сливница“. Там ще се прави само платното без да се изграждат бордюри. За целта от утре ще бъде затворена едната пътна лента, а тролеите ще бъдат спрени от движение от 8:30 до 17:00 часа. Рехабилитацията ще продължи до 17 юли. Тя ще обхване 88 хил. кв. м. Ремонтните действия ще започнат от „Ян Хунияди“ - пред музея, до ул. „Генерал Колев“ в дясно по посока центъра.

Тази година няма шанс да бъде преасфалтиран бул. „Трети март“, посочи още Богдан Караденчев. Обсъждат се възможностите да бъде изцяло рехабилитирана ул. „Брегалница“.

До момента 2,3 млн. лв. са вложени за пътни ремонти. Обработени са 40 хил. кв. м. настилка. 200 хил. лв. е резервът на общината за крайни случаи. За кърпежи на дупки са отишли 5,1 млн. лв.

Предстоят ремонти по улиците „Бели лилии“ и „Мир“, както и възстановяване на тротоари по бул. „Мария Луиза“ и „Цар Освободител“ - от Червения площад до Морската градина. В крайморския парк са фрезовани и асфалтирани 1300 кв. м. дупки. Предстои ремонт и на подлеза под Спортна зала. Алеите по цялата задна част на кв. "Чайка" ще бъдат осветени. В района на пазарчето там ще бъдат изградени 120 паркоместа. Обмисля се вариантът такива да има и в началото на местността "Салтанат", където в района на Логопедичната детска градина общината разполага с 2 декара имоти. Има възможност там да се направят места за 68 автомобила, но това няма да се случи преди да бъде постигната договореност с неправителствените организации.