Няма да работим в Деня на Варна
Няма да работим в Деня на Варна / снимки: Дарик Варна

Денят на Варна - 15 август, ще бъде неработен на територията на общината, решиха съветниците от комисията по култура. За да стане факт, предложението на кмета трябва да бъде одобрено и на сесия на Общинския съвет. Денят e определен за празник на града през 1993 г. с решение на местния парламент, а през 2007 г. за първи път бе обявен и за почивен ден за варненци. Съветниците гласуваха още да бъдат отпуснати 5 хил. лв. за подготовка и провеждане на официалния празник на район "Одесос" на 23 октомври.

В понеделник в министерството ще бъдат внесени документите на Варна по кандидатурата й за Европейска културна столица 2019-та, стана ясно на заседанието. В края на август морската столица ще бъде посетена от жури, което ще се запознае с напредъка на града преди окончателното оценяване.

Членовете на комисията одобриха справка за изразходваните от бюджета средства от читалищата за 2013-та и приеха програмата за тяхната дейност за тази година. От четирите милиона лева, отпуснати от Министерството на културата, варненските читалища са получили 39 хил. лв. 35 хиляди от тях са за ремонти, 3 хиляди - за културни прояви, а хиляда лева - за софтуер, коментира пред колегите си Марица Гърдева от ГЕРБ. Тя посочи, че читалището в Девня например е било подпомогнато финансово едва със 134 лева.

На заседанието съветниците възложиха на ресорната дирекция до края на годината да изготви предложение за проект на бюст или знак на скулптора Кирил Шиваров (1887–1938), който посмъртно е предложен за званието "Почетен гражданин на Варна". Той е автор на емблематични за Варна творби като фонтана на сирените в Морската градина, паметника „Аспарухов воин”, паметника на граничаря, портал-паметника на бившите казарми във Варна, композиции на фасадите на Икономическия университет и на редица сгради, обявени за паметници на културата. Дело на Шиваров са още статуите на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет и лъвската фигура на паметника на връх Шипка. Скулпторът загива при нещастен инцидент по време на работа по украсата на Съдебната палата в София.