Поздравявам варненци за техния избор, това е тяхната победа, те избраха Варна да тръгне по нов курс, каза новоизбраният кмет на крайморския град Благомир Коцев. Пред медиите той посочи, че поема ангажимент за ясни и прозрачни политики, като първото нещо, което ще направи, е да си определи приемен ден. Според Коцев така варненци вече ще участват в управлението на града. По думите му ще бъдат създадени и граждански съвети, което също ще помогне хората да участват в управлението на общината.

За евентуални промени в администрацията позицията на Коцев е, че ще поощри всеки служител, който е готов да работи за по-бързото развитие на града, допълниха по-късно от пресцентъра му. От там припомнят, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е потвърдило намерението си да отпусне финансиране за проектиране и ремонт на Аспаруховия мост. Средствата са предвидени за 2024 г. и касаят части на съоръжението, които още не са ремонтирани - от 7-ми до 11-ти сектор на моста включително.

Благомир Коцев печели изборите във Варна

Новият кмет на Варна планира да привлича инвестиции чрез създаване на нова индустриална зона. По думите му ще се работи активно и за привличането на европейски средства за финансиране на различни проекти. Във Варна има шест университета, които дават образование на младите хора, но за да ги задържим в града, трябва да създадем атрактивни условия за развитие, затова е необходимо да бъдат привличани бизнеси в айти сектора, допълни Коцев.

Другите приоритети на новия кмет на Варна са подобряване на градската среда, на чистотата, изграждане на обществени площи за спорт и отдих, изграждането на паркове, повече паркоместа и завършване на ремонтите, които текат във Варна. По време на предизборната си кампания Благомир Коцев пое ангажимент да търси и трайни решения за спирането на колите в Морската градина, като според него най-устойчивото решение за това е да се изгради буферен паркинг по протежението на единия булевард в града.
Мила Едрева, БТА