Нов опит за смяна на шефа на ВиК-Варна
Нов опит за смяна на шефа на ВиК-Варна / Дарик Варна, архив

Общо събрание на съдружниците във „ВиК-Варна" ООД ще се проведе от 10 часа в сградата на дружеството на ул."Прилеп" 33. В дневния ред на събранието има 5 точки, първата от които е смяна на управителя. Предстои още избор на нов шеф, освобождаване и избор и на нов контрольор.

На два пъти до сега мажоритарният собственик - Министерство на регионалното развитие, се опитва да наложи за шеф на „ВиК-Варна" Пламен Стоянов, на мястото на Валентин Вълканов. Стоянов (бивш зам.-управител в периода 2002 г. - 2009 г.) обаче не успя да влезе в директорския кабинет, тъй като взетото от Общото събрание решение през декември бе обжалвано.

Първият опит за смяна на Вълканов със Стоянов бе през юли миналата година в София, на Общо събрание на съдружниците и отново по искане на Министерството на регионалното развитие. МРР притежава мажоритарния дял от 51% в компанията, а останалите са разпределени между 12-те общини във Варненска област. Рокадата на управителя обаче бе стопирана след жалба в съда от страна на няколко варненски общини.

Служители на ВиК-Варна на няколко пъти протестираха срещу смяната на управителя Валентин Вълканов. В края на юли около 70 работници на дружеството протестираха пред сградата на регионалното министерство в София. Според служителите, смяната на управителя им създава напрежение в колектива, като работниците са твърдо убедени, че смяната на Вълканов ще доведе до срив на ВиК-Варна. Работещи във варненското ВиК протестираха срещу смяната на Вълканов и по време на Общото събрание през декември.