Нов неуспешен опит за смяна на турските имена на варненски местности
Нов неуспешен опит за смяна на турските имена на варненски местности / Dariknews.bg, архив

Преименуване на 220 варненски местности с турско-арабски и гръцки названия отново поиска общинският съветник Костадин Костадинов. Той направи предложение точката да влезе в дневния ред на последното за годината заседание на местния парламент, но колегите му я отхвърлиха с 14 гласа „за“, 25 „въздържал се“ и 22 „против“.

Преименуването на местностите стана повод за скандал между бившия областен управител Иван Великов и съветниците. В началото на годината местният парламент гласува „за“ преименуването, но след като Великов върна решението за ново обсъждане, решението беше променено и местностите запазиха историческите си имена.

Костадин Костадинов поиска и информация от кмета Иван Портних кога ще се подобри състоянието на инфраструктурата около средновековния манастир „Караач Теке“, където се предполага, че е бил погребан Княз Борис I.

“На това важно за Варна и региона място в момента не ходят туристи, тъй като няма път. Ако някой иска да иде, трябва да го намери на сателитна карта и да търси помощ от местни. Какви действия ще предприеме общината за развитие на този туристически бисер и какви средства ще се отпуснат за реставрация и консервация на манастира“, попита Костадинов.