Неправителствени организации поискаха оставката на областния
Неправителствени организации поискаха оставката на областния / Дарик Варна, архив

Няколко неправителствени организации във Варна поискаха оставката на областния управител Иван Великов заради „ неговата некомпетентност, погазването на обществения интерес, погазването на законите и факта, че защитава интересите на хора, които са водени единствено от своята алчност, за сметка на Морската градина”. Повод за недоволството на варненците стана изказване на Великов, че живеещите и работещите в „Салтанат” имат право на протест срещу забраната на кмета за движение на коли в Морската градина.

„На 11.11.2013 г. нашият град най-сетне се сдоби с така желаните заповеди на кмета на Варна за ограничаване движението на автомобили в Морската градина, така както е по закон . За нас от ГС "Варна диша" това е огромен успех за гражданското общество. Той бе плод на продължила повече от година застъпническа кампания която се включиха хиляди граждани. Най-сетне тази кампания се увенча с успех, който е в полза на варненци. Те извоюваха още 400 дка от парковата територия, където ще могат спокойно да се разхождат на чист въздух без изгорели газове и без страх, че ще ги блъсне кола. Поради това, ние приветстваме тези заповеди и ги смятаме за много важна стъпка към спасяването на Морската градина и към възвръщане европейския облик на Варна.

Днес обаче сме свидетели на една срамна практика, която е несъвместима с ценностите на демокрацията. Група от собственици на завения в парка изведоха своя персонал под строй на протест пред Община Варна. С това те протестират пред въведените ограничения за движение на МПС в нашия парк. Така те искат по алеите на парка отново да летят автомобили, които да застрашават хората. Искат да погазват граждани и закони в името на личния си интерес, дори бихме казали алчност. Не можем по друг начин да характеризираме това безочливо, нагло деяние, освен като изнудване спрямо варненци. Категорично се възразяваме и срещу манипулативния подход в тази кампания собствениците на заведения да използват подчинените си служители”, се казва в писмо на неправителствените организации.

Те настояват да се разгледат всички реституирани имоти, начина по който са върнати в реални граници, кои са се облагодетелствали от това и да се сезира Прокуратурата за извършените закононарушения, както и да се обследват построените в "Приморски парк" обекти.