Неодобрен проект за варненското летище се оказа реализиран в Полша (СНИМКИ)
Неодобрен проект за варненското летище се оказа реализиран в Полша (СНИМКИ) / Снимки: bignatov.com и jskarchitects.com

Новият терминал на летището в полския град Вроцлав поразително прилича на проект, разработен от варненски архитект и участвал в архитектурния конкурс за новия терминал на летището във Варна. Това разкри пред Дарик авторът на неспечелилия проект. За приликата между двата проекта Борислав Игнатов разбира случайно и е убеден, че идеята му е заимствана.

Концептуалният проект на архитект Борислав Игнатов е разработен в периода 2008-2009 години. С него проектантът участва в конкурса за нов пасажерски терминал на варненското летище. Не успява да спечели конкурса. Проектът е бил преценен като прекалено сложен и скъп и труден за реализиране, сподели авторът

Идеята с покрива обаче се оказва подходяща за новия терминал на летище „Николай Коперник" във Вроцлав (снимката долу). За проектирането му още през 2006 г. е избрана архитектурната компания JSK Architekci. Изграждането на летищния терминал обаче става преди Европейското първенство по футбол през 2012 г. Вроцлав е един от градовете домакини.

Неодобрен проект за варненското летище се оказа реализиран в Полша (СНИМКИ)
netinfo

Строителството на терминала завършва през 2011 г. Открит е официално през март 2012 г. Изграждането му струва 120 милиона евро, се посочва в сайта на JSK Architekci.

Неодобрен проект за варненското летище се оказа реализиран в Полша (СНИМКИ)
netinfo

Така изглежда вече изграденият терминал

За поразителната прилика между неговия проект и реализирания във Вроцлав архитект Игнатов разбира случайно, разглеждайки каталог за дограма. „Когато видях проекта за летището направо се втрещих", сподели варненският проектант.

Компанията, създала проекта за разширяване на летището във Вроцлав, е участвала и в конкурса за проектиране на варненското летище. Като участници в търга са получили заданието на Борислав Игнатов, за да изготвят цена за реализирането му. „Вероятно по същото време е имало търг и за Вроцлавското летище и са използвали моя проект", смята варненецът.

JSK Architekci е компания с международен екип, основана от полски и немски специалисти. Проектира различни по вид сгради. В портфолиото на фирмата има както офис сгради, търговски центрове и хотели, така и летищни терминали и стадиони. Сред реализираните им проекти са терминалът на летището в Гданск и стадионът на „Легия" във Варшава.

Роденият във Варна архитект Борислав Игнатов е завършил УАСГ в София през 1995 г. и Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г. Работил е за няколко от най-големите архитектурни фирми в света, като „Perkins + Will Architects". Преподавал е в Колумбийския университет. Носител е на няколко престижни отличия, сред които Голямата награда на Съюза на архитектите в България през 2012 г. за Къщата на Равноденствието край Каварна. През 2010 г. пък заслужи приза за иновативност с международно признатата Къща Дърво край Варна. За този си проект Игнатов бе номиниран и за Къща на годината 2010 на най-популярното в света електронно издание за архитектура WAN - World architecture news.