На 22 април 2023 г. 22-годишно момиче загина при катастрофа край варненското село Бозвелийско. За инцидента като обвиняем беше привлечен 18-годишен шофьор, който имал книжка от по-малко от месец. Той катастрофира в дърво и уличен стълб, а вследствие на ударите навръх рождения си ден загина 22-годишното момиче. Нейна 18-годишна приятелка, пътувала в същата кола, беше приета в болница в тежко състояние.

11 месеца след тежка катастрофа обаче виновникът се оказва друг. Прокуратурата свали обвинението срещу първоначално сочения за виновник за инцидента и повдигна такова срещу 20-годишния Илия И. Той е задържан на 19 март тази година. Оказва се, че при разрешени в населено място 50 км/ч, той шофирал със 128,5 км/ч. в деня на трагедията и под въздействието на алкохол.

Младеж с книжка от месец катастрофира във Варненско, загина момиче

Адвокатът на обвиняемия заяви, че по смисъла на закона престъплението е тежко, но неумишлено и е извършено по непредпазливост. Той изключи опасността подзащитният му да се укрие, защото се е явил, когато е бил призован. През изминалия дълъг период, ако е имал подобно намерение, е можел да го реализира. Предстои му полагане на държавни зрелостни изпити, поради което подходящ е домашният арест, аргументира се процесуалният представител.

Въззивният съд потвърди становището на първата инстанция, че е обосновано предположението обвиняемият да е извършил вмененото му във вина деяние. Еднопосочни са гласните и веществените доказателства, проверени по експертен път. Съдът съобрази повдигнатото обвинение, характеристиките на деянието и данните за личността на обвиняемия, като заключи, че съществува опасност той да извърши друго престъпление. Наличието на този риск и на обоснованото предположение са основание за вземане както на „задържане под стража“, така и на втората по тежест мярка за процесуална принуда – домашен арест.

Изготвената съдебно-психиатрична експертиза не дава категоричен отговор за съществуването на заболяване, каквото е описано в епикриза. Съдът взе предвид и предстоящото полагане на изпити за завършване на средно образование от обвиняемия. Комплексният анализ на обстоятелствата обуславят съществуването на важни социални причини, които не налагат настаняване в местата за лишаване от свобода на Илия И. Младежът обаче ще търпи сериозните ограничителни въздействия на втората по тежест мярка за неотклонение – домашен арест, контролиран със средство за електронно наблюдение. Определението на Апелативния съд във Варна е окончателно.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Информационна агенция Черно море, Дарик