Навършват се 95 години от обявяването на Варна за специален морски курортен кът
Навършват се 95 години от обявяването на Варна за специален морски курортен кът / netinfo

На 10 юни се навършват 95 години от официалното обявяване на Варна за морски курорт, съобщи в ефира на Дарик председателят на комисията по туризъм в Общинския съвет Марица Гърдева.

През 1921 година в тогавашния Варненски Общински Вестник е публикувана наредбата, по силата на която градската тричленна комисия обнародва решението си. В нея е записано:

"... Превръщането на град Варна в специален морски курортен кът, който така преобразен, не само ще създаде условията за едно благородно поминачно положение на населението, но градът ще представлява една гордост за България - нещо повече, неговото име ще се носи наравно с Ница, Монте Карло и пр. знатности.

А това значи градът да се преобърне на златоносен улей, който ще озарява тъй големите нужди и на самата държава,

РЕШИ:

Обявява града Варна за специален курортен кът, с един хинтерланд включващ пространството между селата Кестирич, Голема Франга, Аджемлер, Белово (Гебедже) и Галата."

Варна да стане разпознаваема дестинация, предлагайки качествен продукт и залагайки на младежки туризъм и уникалните си дадености. В тази посока работи общината съвместно с туристическия бранш, коментира в предаването „Зала Пленарна“ по Дарик общинският съветник Марица Гърдева.

Според нея Варна трябва да привлича гости с културно-исторически и СПА туризъм. "Можем да предлагаме на чужденците и минералните извори през зимния сезон. За целта обаче са нужни законодателни промени, за да бъдат дадени на управление на общината и по този начин да се използват пълноценно", обясни Гърдева. Амбицията на общината е да станем привлекателна дестинация за туристи с по-големи възможности и стандарт. Това ще доведе до повече приходи, смята общинският съветник от ГЕРБ.

В полза би било и удължаването на визите от 12 на 15 месеца на туристите, които да могат с една виза да ни посетят два пъти, посочи Гърдева.

От особено значение за Варна е туристическият форум, който ще събере над 150 мениджъри на големи туроператорски фирми в „Златни пясъци“. За да стане домакин на мащабното събитие, морската столица е преборила конкуренцията на Тунис и Дубай. Възможност да се презентираме ще даде и титлата „Младежка европейска столица 2017“.

„Ние подценяваме младите хора като ги свързваме само с алкохолен туризъм. Важно е да развиваме младежкия туризъм, да предлагаме на младите образователен и културно-исторически туризъм, да заложим на събитийния туризъм с познавателен и образователен характер“, добави Гърдева.

През тази година в общинския бюджет са заложени 4 млн. лв. приход от туристическа такса. Дали той ще е по-висок от миналогодишния зависи от времетраенето на сезона например, поясни тя.