/ арест / ThinkStock/Getty Images
Варненският апелативен съд потвърди като правилни и законосъобразни определения на Окръжен съд Варна от миналата седмица, с които първоначално под стража са били задържани Биляна Славова и Добрин Маринов. Двамата са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на Второ РУП във Варна за притежание и разпространение на амфетамини и на хероин в условията на продължавано престъпление.

Пресслужбата на съда припомня, че Биляна и Добрин били задържани при специализирана полицейска операция в началото на миналата седмица. Тогава е бил установен и трети участник, който е с повдигнато обвинение за държане на наркотични вещества. При обиска на лицата и при претърсване на автомобили и жилища във Варна били намерени и иззети различни видове наркотични вещества. Първите експертни тестове установили, че се касае за хероин и амфетаминопроизводни. 

Арестуваха двама души за жестокото убийство във Войводино

Варненският апелативен съд определи като неоснователни жалбите на двамата обвиняеми срещу първоначалния арест и посочи в своите определения, че защитата им не опровергава наличието на обосновано предположение за авторството на деянието.

Събраните още в първите часове на разследването доказателства и материали по категоричен начин обосновават съпричастието и на двамата към престъпното деяние. Притежанието и разпространението на наркотични вещества е тежко умишлено престъпление с висока обществена опасност и се наказва строго от закона. Обвиняемите са наркозависими, които правят опити да се лекуват с метадонова програма, но това според съда не им е попречило да имат противоправно поведение.

Наркозависими дилъри са в ареста след спецоперация

И според втората съдебна инстанция, реална е опасността както Биляна, така и Добрин да  извършат престъпление ако са с по-лека мярка за неотклонение, а Славова и да се укрие от наказателно преследване.

Основанията за този извод се съдържат в предходното осъждане на младата жена, която само преди два месеца е сключила споразумение с прокуратурата за условна присъда за притежание на наркотично вещество, в изпитателния срок на която е била задържана за разпространение. Добрин е с чисто съдебно минало, но съдът намира, че механизмът на разпространението на наркотичните вещества и продължителният период от време, в което това е ставало са основание за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда.