Намерената умряла риба във Варненското езеро не е вследствие на нефтен разлив
Намерената умряла риба във Варненското езеро не е вследствие на нефтен разлив / rnews.bg

Няма следи от нефтен разлив или други източници на замърсяване в района на Варненското езеро. Това е показала проверката на експертите на Басейнова дирекция, РИОСВ-Варна и Регионалната лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда. Проверката се прави във връзка с получен сигнал за намерена мъртва риба в езерото, в района пред с. Езерово.

При направения оглед са били открити единични екземпляри от мъртва риба (попчета и трицона). Не се установи мазни петна от разливи на нефтопродукти или други брегови източници на замърсяване, както по брега, така и по крайбрежието на Варненското езеро.

„Взетата водна проба в района ще бъде изследвана по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати и общ фосфор. От контролираните показатели, към момента са налични данни за: pH е 8,77 - в нормите, температурата на водата е повишена - 26 °С, съдържанието на разтворен кислород - 12,32 и наситеността с кислород – 130,5 % също са завишени.

Водата в езерото е с кафеникаво оцветяване и с миризма на гниещи водорасли, явление известно като „цъфтеж на водата“ и обичайно за края на лятото”, съобщават от Басейнова дирекция. Резултатите по останалите показатели се очакват на 11 септември, след приключване на анализите.