Наказват общинари заради безхаберието около хотел „Рамона”
Наказват общинари заради безхаберието около хотел „Рамона” / © dnsk.mrrb.government.bg

21 незаконни постройки са премахнати през ноември и декември миналата година на плажовете във Варна и региона, съобщават от Дирекцията за национален строителен контрол. Сред съборените обекти са триетажният хотел „Рамона”, заведения за хранене и павилиони на централния плаж във Варна, както и на плажове „Фичоза”, „Камчия – север”, „Хижа Черноморец”. Отстранени са още бетонови площадки, масивни тоалетни, електрозахранване, водопровод и канализация на преместваеми обекти и др.

Заради безхаберието на кметската администрация след събарянето на хотел „Рамона” срещу виновните служители от общината ще бъдат образувани административно-наказателни производства, предупреждават от ДНСК. От там припомнят, че съгласно законовите разпоредби, когато има принудително премахване на строежи, окончателното почистване от строителните отпадъци се извършва от общината, съответно района, в който се намира обектът.

Със заповед общинската администрация във Варна е възложила на фирма „Хидрострой” да извози строителните материали, имущество и отпадъци от принудителното премахване на триетажната сграда. Дружеството обаче не е изпълнило нарежданията на кмета и не е разчистило терена след събарянето на хотела. От общината също не са упражнили контрол върху „Хидрострой” дали изпълнява заповедта.

От ДНСК съобщават, че ще предприемат спешни действия за извозване на строителните отпадъци от хотела и  за разчистване на плажа, а виновните служители от администрацията ще бъдат наказани.

Събарянето на първия незаконен хотел по българското Черноморие започна в началото на декември. Дни наред работници разбиваха сградата на ръка, тъй като заради свлачището в местността Трифон Зарезан техника не можеше да влезе. Близо два месеца по-късно морето продължаваше да поглъща неразчистените останки на „Рамона”.