РБ
РБ / РБ
Развитие на високоскоростен участък на жп линията Варна-Русе с цел привличане на транзитни товари от Западна Европа към Пристанище Варна, довършване на магистрала „Хемус“ и превръщането на Варна в първия център за производство на електромобили в България са част от акцентите в програмата на „Реформаторски блок – Глас народен“ за Варненска област, посочени от водача на листата на коалицията Найден Зеленогорски. Пред препълнената със симпатизанти на десницата галерия „Графит“ десният политик представи програмата и листата на реформаторите.

Основните приоритети за Варна включват секторите морски бизнес, туризъм, екология и транспортна и туристическа инфраструктура.

„Процесите по превъоръжаване на българската армия ще ангажират Флотски арсенал и Варненска корабостроителница“ заяви Зеленогорски.
РБ
РБ


За поощряване на развитието на уикенд туризма във Варна десните в морската столица ще се стремят да увеличат броя на ниско-тарифните авиокомпании, опериращи на Летище Варна. Програмата предвижда и увеличаване на средствата и каналите за популяризиране на дестинация Варна чрез развиване на културен, здравен, екологичен, спа, религиозен, гастрономичен, градски, исторически, селски, фестивален и др. видове туризъм, както и развиване на туристическата инфраструктура и съсредоточаването на задължителния стаж на туристическите кадри в рамките на летния сезон. Беше заявен и ангажимента за предприемане  на активни мерки от страна на държавата за решаване на проблема със свлачището на „Трифон Зарезан“ чрез укрепване на брега и откъм морето.

РБ
РБ

Сред най-интересните в икономическо отношение идеи на реформаторите е привличането на инвестиции с цел Варна да бъде първият град производител на електромобили в България. Предпоставка това да се случи е създаването на научно-изследователски център към ТУ - Варна, фокусиран върху развитие на програма за производство на електромобили. Съобразно европейска директива до края на 2030 години електромобилите трябва да съставляват всички превозни средства на територията на Евросъюза. Реформаторите се ангажират и с обезпечаването на безпроблемното  функциониране на единствения в България Институт по океанология към БАН и в частност функционирането на кораба за научни цели „Академик“.

РБ
РБ

Варненската програма на „Реформаторски блок-глас народен“ в сектора земеделие и рибарство включва развитието на био земеделието във Варненска област и връщане на административното управление на Североизточното държавно предприятие на горските стопанства; целенасочено и последователно усилие на държавата в уреждане на проблемите, свързани с  ефективното функциониране на сектора рибарство и аквакултури.

РБ
РБ

В програмата е отделено внимание и на екологичното състояние на областта чрез предприемане на активни мерки от страна на държавата по обследване и почистване на речни корита и дерета и обследване и ремонтиране на диги и язовирни стени; подобряване на екологичната среда -мерки по гарантиране на чистотата на атмосферния въздух, морската вода и премахване на нелегалните сметища, както и чрез разработване на специален план за устройство и развитие на варненското крайбрежие.

РБ
РБ

Десните симпатизанти имаха и възможността да се запознаят с кандидатите на реформаторите за народни представители. Листата на блока се води от популярния десен политик Найден Зеленогорски, втори е председателят на обществено активната сред младото поколение партия „Глас народен“, Светослав Витков. Листата е балансирана в експертно отношение и включва представители на всички политически формации, участващи в блока - СДС, БНД, ДБГ, БЗНС, БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ, ГЛАС НАРОДЕН, НАРОДЕН СЪЮЗ, РАДИКАЛ-ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ.

RB
РБ