Най-възрастният избирател във Варна е на 104 години, сватби на 5-ти октомври не са планирани
Най-възрастният избирател във Варна е на 104 години, сватби на 5-ти октомври не са планирани / Cross

Най-възрастният гласоподавател във Варна е на 104 години, съобщи в предаването на Дарик Варна „Зала Пленарна“ секретарят на общината Кристиян Богоев. Общо 971 варненци ще имат рожден ден на 5 октомври, четирима от тях ще навършат пълнолетие навръх изборния ден. До този момент няма заявки за сключване на брак в деня на вота.

Към август избирателите в морската столица са 303 236. До 20 септември могат да се подават заявления за вписване по настоящ адрес.  На 27-ми изтича срокът за молби за корекция при допуснати грешки в списъците.

Студентите могат да гласуват като представят книжка в избирателната секция. За първи път ще има подвижна – в село Тополи, където ще гласуват 12 хора с увреждания.

Ангажиментите на общината са да организира логистично изборите и да осигури помещения за съхранение на изборния процес. За момента единственият проблем пред администрацията е финансовият. Макар че държавата поема разходите за изборите, парите, които са получени, няма да бъдат достатъчни, посочи Богоев.

„Във Варна има 401 избирателни секции. Много хора са ангажирани в изборния процес. Всички срокове завършват в събота и неделя, плаща се за извънреден труд. В бюджета на общината не са заложени средства за целта, а се налага да се купуват и консумативи, което си е сериозен разход“, коментира главният секретар на общината.

Проблем пред администрацията е и липсата на подходящи помещения в някои райони за съхранение на бюлетините.

„Помещенията в общинската администрация са ограничени, тъй като ЦИК има определени изисквания – трябва да има становища на пожарната и полицията, да са самостоятелни. В кметство „Младост“ например, в блока, в който се намира, такова помещение няма. Търсят се резервни варианти. Други общини в областта също имат такъв проблем“, коментира Богоев. Той обясни, че общината носи отговорност за книжата при провеждане на местни избори, а Областна администрация при държавни.

Материалите се съхраняват известно време след провеждане на изборите, след което се унищожават от фирми, с които администрацията сключва договор. Богоев увери, че изборният процес се следи внимателно, правилата се спазват стриктно, а документите се охраняват от полиция.

Общината ще организира транспорт за трудноподвижни граждани, обясни още главният секретар на общината. Той се обърна с молба към политическите партии да лепят агитационни материали само на разрешените места, а след кампанията да почистят.

„Засега глобени няма, но администрацията харчи голям финансов ресурс за почистване, макар че партиите длъжни сами да го правят“, каза Богоев. Той призова варненци да гласуват активно.

„Държавата харчи огромен финансов ресурс за това. Глупаво е да пропуснем да кажем какво искаме. Не си струва да хвърляме пари на вятъра“, коментира той.