Над 200 деца във Варна тръгват с крачкомери
Над 200 деца във Варна тръгват с крачкомери / снимки: Sofia Photo Agency, архив и СОУ „П.К. Яворов”


Над 200 деца от СОУ „П.К. Яворов” в кв. „Владислав Варненчик” ще получат днес крачкомери. С устройствата през следващите 50 дни те ще измерват разстоянието, което изминават пеша.

Всеки ден броят на крачките, направени от всеки един от участниците, ще се нанасят в специална компютърна програма. Така децата ще могат да направят виртуално пътешествие до различни дестинации. Отправната точка е Ниагарският водопад, като се преминава през САЩ, Еквадор, Венецуела, Южна Африка, Мадагаскар, Уганда, Египет, Италия, Великобритания, Индия, Бангладеш, Непал, Китай, Япония, Австралия, Нова Зеландия и Антарктида.

Посещавайки забележителности в тези страни, учениците научават географски и исторически факти, разглеждат фотоси, усъвършенстват езикови знания и дигитални умения. Увличат се да се движат все повече и повече, за да отидат по-далеч, привикват към по-активен начин на живот.

Варненското школо е единственото училище в страната по брой участници. В инициативата „Глобално предизвикателство за деца” участват 10-те паралелки в начален курс, съобщи директорът Даринка Божинова.

Над 200 деца във Варна тръгват с крачкомери
netinfo
Световното предизвикателство за деца е здравна програма, насочена срещу обездвижването и наднорменото тегло сред подрастващите. Основното й мото е "Накарай света да се движи!". Целевата група са 8-12 годишни деца.

България
се нарежда на второ място в Европа след Великобритания по активност, тъй като 108 класа от 84 български училища са одобрени за участие в Световно предизвикателство за деца 2012.

Финалът на виртуалното пешеходно пътешествие ще бъде поставен на 7 ноември. Тогава ще стане ясно и общото разстояние, изминато от децата, и популярните места по света, които са „посетили” в рамките на програмата. 

През миналата учебна година единствени участници от Варна бяха учениците от Ia клас на СОУ „Пейо Кр. Яворов“.