Набират доброволци за варненското домакинство на Tall Ships
Набират доброволци за варненското домакинство на Tall Ships / снимки: Sail Training International

Осем месеца преди поредното варненско домакинство на престижната регата Tall Ships вече тече кампания за набиране на доброволци и офицери за връзка, както и за практиканти. Към момента се набират практиканти за 5 ветрохода, сред които и българската баркентина „Каликра", показва справка в сайта на организаторите на регатата- международната благотворителна организация Sail Training International (STI).

Потвърдено: Варна отново приема Tall Ships догодина

Варна отново ще стане част от най-престижното ветроходно състезание в света през октомври. Този път Варна ще е последната спирка на Black Sea Tall Ships. Отново ще има два състезателни етапа, като стартът ще е на 11 септември 2016 г. от Констанца до Новоросийск. Вторият етап ще е със старт в Сочи и финал във Варна. Тук гигантските ветроходи ще са в дните от 1 до 4 октомври.

Набират доброволци за варненското домакинство на Tall Ships
netinfo

В края на април представители на STI ще пристигнат във Варна, за да огледат пристанище Варна за предстоящото домакинство на регатата Black Sea Tall Ships. Това е станало ясно по време на годишната конференция на организацията в Кавбек, Канада. В нея участваха кап. Тома Томов - председател на организационния комитет за провеждането на регатата у нас, и Кристиана Генчева - главен експерт в дирекция "Спорт" на Община Варна.

В конференцията са участвали повече от 420 експерти от цял свят. Били са обсъдени въпроси, свързани с безопасността на практикантите, с избора на градове домакини за предстоящите регати до 2020 г. и включването на повече кораби в събитията.

"В пленарния доклад на председателя на STI бе отбелязано, че този вид обучение на младежите добива все по-голяма популярност по света, затова организаторите планират бъдещи регати във водите на Северно и Балтийско море, Атлантическия океан с посещение в САЩ и Канада, Средиземно и Черно море, Далечния изток - Китай и Япония, както и в Австралия и Нова Зеландия", съобщи Кристиана Генчева.

Парадът на ветрилата от небето (ВИДЕО)

Специално внимание е било отделено на факта, че за период от шест години Варна ще бъде домакин за трети път на регатата Black Sea Tall Ships. Ръководството на STI е провело среща с представители на пристанищата, които ще бъдат домакини на събитието. Обявени са били имената на председателя на регатата - Робин Снуук Хургрьоне, и на главните съдии - Пол Бишоп и Майк Боулс.

За първи път Варна бе домакин на Tall Ships през май 2010 г. В периода 30 април - 3 май 2014 г. морската столица отново посрещна най-голямото ветроходно събитие за годината. Тогава над 300 000 души посетиха града в дните на домакинството.

Най-голямата атракция за гостите бяха четирите руски ветрохода с дължина по над 100 метра.Парадът на ветрилата пък събра десетки хиляди край варненския бряг.