/ Thinkstock/Getty Images
Окръжният съд във Варна задържа под стража китайски гражданин, издирван от властите в Румъния за изтърпяване на присъда за пране на пари, съобщиха от съдебната пресслужба.

Потвърдиха ареста на варненка, издирвана от властите в Италия

Съдът разгледа искане на Окръжна прокуратура-Варна за предаването на Джан Я. на властите в Румъния за изтърпяване на влязла в сила присъда от 7 години „лишаване от свобода“ за пране на пари. Окръжните магистрати  определиха мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на производството му по екстрадиция. 

Гражданинът на Китай е бил задържан на 26 март. в 10,20 часа на Летище Варна.  Джан Я. е обявен за международно издирване от съдебните власти на Румъния - Окръжния съд Илфов въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА), издадена на 21 декември 2018 г. 

Престъплението, за което е бил осъден 50-годишният Джан Я. е наказуемо и по българското законодателство. Посочената правна квалификация на престъплението по съответните закони и наказателен кодекс на Република Румъния описателно е изразена като „умишлено и многократно престъпление изпиране на пари, като се има предвид, че прехвърлените пари в Китай са били събирани от Джан Я. от щандове“.

Условна присъда за бизнесмен, опитал да укрие 127 000 лева данъци

Максималното наказание за подобно престъпление според румънския Наказателен кодекс е 10 години лишаване от свобода. Съдебният състав на Варненски окръжен съд, като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане на Джан Я. е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест.

Съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на румънските власти за екстрадицията му.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК