/ ПСК Черно море
Тихомир Тодоров плува изумително на „Мултинейшънс” в Австрия
Състезателят на шампиона на България ПСК „Черно море” Тихомир Тодоров плува изумително на турнира „Мултинейшънс” в Австрия. И покри нормативи за европейски първенства и за мъже, и за младежи. Варненецът стана вторият българин, след Антъни Иванов, който успя да слезе под 54 сек. на 100 м бътерфлай на голям басейн. Треньор на таланта е Никола Петров.

Плувните експерти окачествиха представянето на Тодоров като най-успешно  на силния плувен турнир за юноши и девойки „Мултинейшънс“. Във форума вземат участие членките на Комитета на малките държави – общо 11 държави и по качество е като миниевропейско първенство (плюс Бразилия).

В Грац Тихомир Тодоров спечели 4 медала – два златни в индивидуалните дисциплини 50 и 100 м бътерфлай и още два от щафети. На 100 м 17-годишният талант закова хронометрите на 53,49 сек., а разстоянието от 50 м в същия стил изплува за 24,75.

Равносметката за представителния ни тим от „Мултинейшънс” е – 8 медала, 5 титли, рекорди и изключително силни резултати.

„Тихомир Тодоров покри норматив и в трите делфина - 50,100 и 200 м, за европейското първенство за младежи в Хелзинки, Финландия, което е в началото на юли. Постижението му на 100 м делфин е и покрит норматив за европейското за мъже”, коментира личният наставник на Тодоров – Никола Петров.

В Австрия отборният дух на българите бе непоколебим на щафетите. Първата радост дойде навръх Благовещение, когато нашите ликуваха със злато на 4 х 200 м свободен стил. Младежкият квартет направи двойна порцията от вълнуващи емоции, пращайки в историята рекорд при мъжете с 33-годишвна история.

Златото за Петър Божилов, Светлозар Николов, Тихомир Тодоров и Йордан Янчев дойде след постигнато изумително време - 7,30.06 мин. Статистиците припомнят, че предходното постижение е от европейското в София през 1985 г. – 7,34.05 мин.

В Австрия на 4 х 100 м свободен стил БГ щафетата ликува с вицешампионски трофей. В генералното класиране в турнира „Мултинейшънс” българите са шести. Лидер е отборът на Турция, следван от Словения и Гърция. 

„Състезанието започна тежко, но постепенно навлязохме в ритъм и в неделя следобед вече всичко беше както трябва. Получи се идеално - визирам зададените параметри плуване. Доволен съм. Има още върху какво да се работи и затова подновяваме тренировки почти веднага”, коментира Никола Петров. Той определи състезанието като много успешно за родното плуване. И добави, че отборът е много талантлив и мотивиран, а колективът - страхотен.
ПСК Черно море