В МФК "Спартак" са разочаровани от формата на първенството
В МФК "Спартак" са разочаровани от формата на първенството / МФК Спартак
Симеон Христов: Разочаровани сме
93687
Симеон Христов: Разочаровани сме
  • Симеон Христов: Разочаровани сме
Българският шампион по плажен футбол тази година ще бъде излъчен след само 6 изиграни мача. Това става ясно от планираната програма за провеждането на първенството.  Осемте отбора са разпределени в 2 потока по четири.

В единия поток са тимовете на „ Свети Никола“ (Бургас), „СА-МВР“ (София), ФК „Русе“ (Русе) и „Бъзън“ (с.Бъзън). Тази квалификация ще се проведе на 17 и 18 юни в КК Албена.
В другия поток са тимовете на МФК „Спартак“ , „Одесос“ (Варна), „Искър“ (София) и „Вяра, Надежда и Любов“  (Варна). Тази квалификация е насрочена чак за 5-6 август в Шкорпиловци.

Супер финалът ще се проведе в периода 8-10 септември във Варна. За финалната фаза се класират първите 3 отбори от всяка група.
Любопитен е фактът, че част отборите, които играят през юни и се класират за супер финала, ще се наложи да почиват близо два месеца и половина, за да дочакат официален мач. А за отборите от другия поток се очертава ползотворна почивка до 5 август, когато стартират квалификацията в Шкорпиловци.

 Ето какъв е коментарът на бившия национален селекционер и настоящ треньор на шампиона МФК „Спартак“ Симеон Христов:

„Досега не е имало толкова къс откъм игрови срещи сезон от държавното първенство. В цяла Европа този спорт се разраства все повече и повече. На хората, които искат да развиват този спорт, не им стига времето да изиграят всички срещи и да си попълнят календара. Ние тук с 6 мача излъчваме шампиона. И това е максимумът брой срещи. Често се случва отбори да не се явяват в последния ден от квалификацията, ако вече са ясни тези за Супер финала. Така мачовете заедно с финалния могат да се окажат и само 5. Няма как да вдигаш нивото си, ако не правиш нещо в посока на това да се развиваш. Давам ви пример с отборите, с които играхме миналата година в Евролигата. Унгарците играят 6, или 7 кръга. Отделно националният отбор целогодишно се готви. Имат юношески и младежки формации. Имат и женско направление. Всичко това носи след себе си резултати. Кой друг да ви дам за пример…Чехия, Словакия…, когото и да вземем, всички имат турнири и мероприятия още от април“, коментира Симеон Христов..

 „Националният отбор вече не е от моята компетенция. Аз не мога да отговарям на въпроси за него.Вече не съм треньор на националите. Никой не ме е уведомил официално до ден днешен. Решението е взето на 18-и май, преди седмица. Никой не ме е викал, никой не е искал отчет от мен за свършената работа начело на националния отбор“, каза още Симеон Христов

 Първият официален мач в държавното първенство на шампиона на България по плажен футбол е чак на 5 август. Любопитното е, че на 29-и май е първият мач на МФК „Спартак“ в Шампионската лига в Назаре.

На въпроса дали има друг отбор, участник в Шампионската лига, който да стартира на този форум без мач от вътрешния календар тази година, Христов отвърна: „Не знам. Не мога да ви отговоря на този въпрос".
Запитан защо, при условие, че плажният сезон се открива май-юни, първият мач на шампионите от МФК „Спартак“ е чак на 5-и август, треньорът отвърна: „Хубав въпрос, но не към мен. Нашият отбор няма да остане без мачове до 5-и август, защото ние обичаме тази игра и се готвим да играем плажен футбол. Аз ще направя всичко възможно да уредя мачове за моя тим. Иначе държавният календар за нас стартира на 5-и август. Както искате, така го разбирайте... Много са разочаровани моите момчета. Голяма част от тях се готвят почти целогодишно с идеята да практикуват плажен футбол. Искам дебело да подчертая, че това са хора, които единствено и само за плажен футбол. Колкото повече има като тях, толкова повече този спорт ще се развива".
Цялото интервю със Симеон Христов можете да чуете в приложения звуков файл,или слушайте "Морски гонг" по Дарик след 10:30 днес.