/ личен архив
Специалистът Белчо Христов пред “ Морски гонг“ за вътрешните травми и причините за тях (2 част)
95230
Специалистът Белчо Христов пред “ Морски гонг“ за вътрешните травми и причините за тях (2 част)
Специалистът Белчо Христов пред “ Морски гонг“ за вътрешните травми и причините за тях
  • Специалистът Белчо Христов пред “ Морски гонг“ за вътрешните травми и причините за тях (2 част)
  • Специалистът Белчо Христов пред “ Морски гонг“ за вътрешните травми и причините за тях
В поредното си гостуване в предаването „Морски гонг“ по Дарик радио специалистът във фитнес програми, хранителните режими и хранителни добавки Белчо Христов говори за вътрешните травми при спортистите и причините за тях.

Биологът припомни, че сред честите вътрешните травми са скъсани кръстни връзки, менискуси, ахилес. Той отбеляза, че това са травми, които могат да се получат, както по време на състезание, така и в самия тренировъчен процес.

В това интервю специалистът се спря на основните причини за тези травми и и посочи начини за свеждането им до минимум. Сред причините той посочи недобре планираната физическа подготовка, липсата на достатъчна загрявка, свръх натоварването, неправилното като кенетика натоварване, липсата  на правилен избор на хранителни добавки, на изграден хранителен режим, който трябва да е индивидуален, нехидратирана мускулатура и други.

Той даде и няколко кратки съвета, които, ако бъдат спазвани, могат да ни предпазят от вътрешни травми: „Хубава и непретупана загрявка. Човек трябва да почувства, че е подготвил тялото си за някакво натоварване. …

Самото натоварване трябва да се дозира. Нека всяка тренировка бъде едно стъпало за всяка следваща. По отношение храненето-не го подценявайте! Хранете се правилно. Хубаво е човек да изключва от менюто си както белтъчини, така и мазнини и въглехидрати.  Трябва да се обръща повече внимание и на хранителните добавки, които да се ползват с превантивен характер“.

Чуйте цялото интервю с Белчо Христов в приложените звукови файлове.