Радостин Димитров
Радостин Димитров / личен архив
Българската федерация по вдигане на тежести няма пари за изплащане на глобата от 250 000 долара, наложена й от Международната федерация.  Това съобщи членът на управата на родната централа – варненецът Радостин Димитров, който присъства на 6-часовото заседание на УС в Нареченски бани вчера.
„Водихме дълги дебати, коментирахме, анализирахме. Накрая стано ясно, че федерацията няма пари за тази глоба, която с превода ще стигне 400 000 лева. Отказано ни е разсрочено плащане и ни е поставен последен срок за погасяване на глобата – 18 юни. Ако дотогава не я платим, няма да ни допуснат до участие на световното за кадети през юли. После идват и световни за юноши и мъже, европейски за юноши и кадети и т.н.”, заяви Димитров, който е и президент на варненския „Титан”.
Както е известно, родната федерация спечели делото в Лозана за хванатите с допинг 11 наши щангисти преди 3 години. Въпреки това, обаче Международната федерация наложи глоба от 250 000 долара за неспазен феърплей на нашата централа, която не е проверила предварително какви препарати се дават на състезателите.
„Ние четири години ползваме услугите на една и съща фирма за медикаменти. Кой да преположи, че тогава тя е дала замърсени препарати. Държавата също не може да ни помогне, тъй като не може да осъди въпросната фирма – оказало се, че тя няма уставен капитал, а шефът й вече е в неизвестност”, допълни Димитров.
Той разкри, че заедно с другите членове на УС на федерацията са решили да започнат да търсят по региони пари от бизнесмени и фирми, за да погасят глобата до 18 юни.
„Кой с каквото може, ще помага. Аз ще търся пари в Североизточна България – Варна, Добрич, Силистра и т.н. Ще дам средства и от джоба си, тъй от клуба си нямам право, след като е на държавна субсидия. Щангите са донесли толкова много титли, медали и слава на България, и няма как просто ей така да бъдат изтрити от спортната карта. Но за федерацията, обаче ще е пагубно, ако нашите щангисти пропуснат големите първенства през лятото и есента, защото, останем ли без призови класирания в тях, на практика губим финансирането от Министерството на спорта за другата година”, завърши Димитров.