Митрополит Йоан: Нека Света Богородица да пази Варна от беди, наводнения, глад и меч
Митрополит Йоан: Нека Света Богородица да пази Варна от беди, наводнения, глад и меч / Дарик Варна

Нашата молитва е преимуществено насочена към това Света Богородица да пази всички жители на Варна. Да я пази от беди, злощастия, скръбни обстоятелства, наводнения, огън, глад, меч. Това сподели Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред журналисти след тържествената литургия и литийното шествие за Свето Успение Богородично, което е и празник на града. Митрополитът изрази надежда, че „Божията майка ще запази този град и няма да остави своите си чеда".

„В това Успение, в този празник, Божията майка ни завещава едно: че ще бъде с нас до скончание века, че ще бъде с нас, стига ние да не разпъваме с нашите грехове отново и отново нейния син. А ние много пъти с това, че вършим зло и загърбваме доброто, го правим. Затова тази величествена Катедрала свидетелства за прославата на Успение богородично", каза още митрополит Йоан. Според него няма нищо по-хубаво от това да имаме за празник на града такъв християнски празник.

Варненският митрополит поздрави всички, които носят името на Божията майка и благодари на всички присъстващи на днешния празник. Владиката отправи благодарност и към всички помогнали в „Аспарухово" след бедствието.

До края на месеца пострадалите от наводнението във варненския квартал ще получат материална помощ и от Църквата. Задграничните епархии, в лицето на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, в момента организират пренасянето на бяла техника и мебели за нуждаещите се в „Аспарухово", разкри митрополитът.