Митковски и Трифонов: Не подписахме жалбата за касиране, защото компанията не ни хареса
Митковски и Трифонов: Не подписахме жалбата за касиране, защото компанията не ни хареса / снимка: личен архив

От „Реформатори и Патриоти - решението за Варна" не са подкрепили общата жалба на кандидатите за кметове Анелия Клисарова и Данаил Папазов за касиране на резултатите от вота на 25 октомври, защото "компанията не им харесала". Това разкри пред Дарик д-р Ивайло Митковски, който за пети пореден мандат намери място в Общинския съвет. Той бе гост в предаването „Зала Пленарна" заедно с друг новоизбран общински съветник - Чавдар Трифонов.

От коалицията не са били готови и юридически с тази жалба, призна д-р Митковски. Той уточни, че ако все пак предприемат такава крачка, тя ще бъде самостоятелна. Засега обаче такава не се предвиждала, въпреки забелязаните нередности.

„Наистина има проблеми с отчитане на изборния резултат. Примерите са много - с дописване на протоколи, промени на протоколи на следващия ден, натаманяване на протоколи", посочи той..

Тази игра сме я играли. Преди 8 години, когато подобна история се беше разиграла на местните избори, тогава кандидатът ни беше Димо Гяуров. Въпреки явните нарушения, съдът отхвърли жалбата", припомни ортопедът политик.

„Все още българската правосъдна система, поне мен, не ме е убедила, че е независима", коментира още д-р Митковски.

Изборите са тежко опорочени, заяви на свой ред Чавдар Трифонов, който смята себе си за най-ощетен от всички кандидат-кметове. Според него изборите са се превърнали от демократичен процес в технология, което ще се отрази негативно на избирателната активност на следващите избори.

Трифонов коментира и загубата си на кметските избори: „Голяма част от варненци излязоха и гласуваха чисто прагматично. Аз имам своето обяснение. То е по-добре питомното, отколкото да гоним дивото. С ГЕРБ парите ще идват, във Варна ще продължава да има ресурс. Една огромна част от варненци гласуваха по този начин".

В новия Общински съвет Чавдар Трифонов ще работи за това всички негови планове и добри идеи за бъдещето на Варна да намерят своето място. „Всичко хубаво за този град ще срещне нашата подкрепа", категоричен бе той.

Досега групата на „Реформатори и Патриоти" не е била канена от ГЕРБ за разговори за формирането на мнозинство в местния парламент. Не са провеждани и разговори с други политически сили, отбеляза д-р Ивайло Митковски. По думите му, отговорността за формиране на мнозинство е на най-голямата политическа сила в Общинския съвет.

„Не очаквайте от нас да ходим да се предлагаме, да правим коалиция", заяви д-р Митковски. Колегата му Чавдар Трифонов сподели, че няма да се обидят, ако не попаднат в ясно структурирано мнозинство.

„Реформатори и Патриоти" са „за" чиста политическа коалиция, на базата на програма и предварителни изработени стратегии, а не на базата на това, което се е случвало досега - за всяка точка да има различно мнозинство. „Ние сме за това - да се премахне търгашеското, изнудваческото мнозинство", изтъкна д-р Митковски. Той бе категоричен, че няма да подкрепят грешни за града решения или не са в резултат на добри практики.

Д-р Митковски изрази предположение, че групите в новия градски парламент няма да се запазят в първоначалния си вид. Групата на „Реформатори и Патриоти - решението за Варна" обаче ще бъде стабилна, прогнозира той. „Хубавото е, че всички са със сериозни професии, сериозен бизнес, хора, които са доказали себе си извън политиката, така че няма да си вадят хляба в Общинския съвет и в политически игри, а ще защитават това, което за което са влезли", обясни съветникът.

Като втора политическа сила в Общинския съвет било нормално „Реформатори и Патриоти" да издигнат кандидатура за заместник-председател. Все още обаче не е обсъждано кой от групата да е той.

На въпрос дали ще има сили да се кандидатира отново за кмет, Чавдар Трифонов отговори: „Имам сили да продължавам да работя за града си и да правя всичко това, което обещах на хората, да продължа да работя дори от позицията на общински съветник. Казваме, показваме и след това правим следващата стъпка".

Целият разговор е в аудиозоната.