/ DarikNews.bg, архив
В Клиниката по педиатрия на университетската МБАЛ „Света Анна – Варна”АД заработи свръхмодерен ултразвуков апарат, осигурен от благотворителната инициатива „Българската Коледа 2016/2017“. За нуждите на специализираната клиника по детски болести  бе предоставен мобилен ехограф, който служи за диагностика на  пациенти на възраст от нула до 18 години със заболявания на дихателната, храносмилателната, отделителната, съсрдечно-съдовата системи, опорно-двигателния апарат, вродени аномалии. Годишно през Клиниката преминават около 2000 деца с различни заболявания. 

Създадена преди пет години, Клиниката по педиатрия на МБАЛ „Света Анна – Варна” АД покрива критериите за най-високото – трето ниво структура, съгласно стандарта по Педиатрия и е акредитирана като такава с отлична акредитационна оценка. В нея се лекуват деца с остри и хронични заболявания на дихателната, храносмилателната, отделителната, сърдечно-съдовата система, опорно-двигателния апарат, системни заболявания на съединителната тъкан, алергични заболявания, вродени аномалии, интоксикации и други.

Сред основните приоритети на звеното е дейността по детска ревматология, за която клиниката е регистрирана като експертен център към европейските организации по тази специалност (PReS и PRINTO). В Клиниката се обслужват деца от Източна България с ревматологични заболявания.

Новият мобилен ехограф е от изключително значение за своевременната и адекватна диагностика, щадяща пациента, в условия,  съобразени със спецификата на детската възраст. Модерната техника и наличието на специалисти, които могат да работят с нея, са гаранция за навременна и прецизна диагностика на децата.