Литекс излъга Черно море и излезе начело в А група
Литекс излъга Черно море и излезе начело в А група / Sofia photo agency

В двубой между третия и втория Литекс победи у дома Черно море с минималното 1:0 в двубой от петия кръг на А група.

Единственото попадение в мача падна в добавеното време на първата част, когато Христо Янев центрира от пряк свободен удар, Николай Бодуров бе оставен непокрит от отбраната на моряците в наказателното поле и с прецизен удар с глава донесе успеха на оранжевите.

Варненци имаха отличен шанс да изравнят в 67-ата, след като при разбъркване пред вратата на Виничиус първо Георги Божилов не успя да вкара, а след това и Дончо Атанасов шутира лошо, останал сам на точката на дузпата.

Литекс на два пъти имаше претенции за дузпи, като по-основателното от тях бе в 12-ата минута, когато Мирасема стреля с глава, а намиращият се на метър пред него Сашо Александров спря топката с ръце в наказателното поле, но съдията Александър Костадинов остана безмълвен.

Домакините пък можеха да отбележат и втори гол в последните секунди на мача, но удар на Итуа с глава не уцели вратата на Илко Пиргов.

С този заслужен успех ловешкият тим оглави класирането в първенството с 13 точки от пет мача, следван от три отбора с по 12 точки - ЦСКА, който е с мач по-малко, Черноморец Бургас и Черно море.

Старши треньорът на Черно море Стефан Генов остана доволен от играта на своя тим, въпреки че варненци загубиха с 0:1 от шампиона Литекс в Ловеч. „Решителен се оказа голът на Литекс. Стана равностоен мач. С две поделени полувремена. Първото беше за Литекс, второто за нас. Знаехме, че са силни със статичните положения. Не съм сигурен обаче, че имаше фаул. Имахме няколко добри ситуации, в които бяхме длъжни да вкараме. Малко не ни достигна да вземем точката. През второто полувреме бяхме по-добрият отбор. Единствената разлика бе голът", коментира Генов.

„Казах още преди мача, че ще дойде момент, в който ще загубим. Нормално е все пак играхме срещу шампиона. И когато не можеш да си вкараш положенията е нормално да паднеш", каза още старши треньорът на Черно море.

Капитанът на Черно море Георги Илиев сподели, че според него „моряците" са заслужавали поне точка при гостуването на Литекс, завършило със загуба 0:1. Халфът намекна и за недоволството си от съдията Александър Костадинов. „Първото полувреме го изиграхме доста притеснено, позволихме на Литекс да бъде близо до нашата врата, второто видяхме, че като ги държим далеч от вратата нещата се промениха. Заслужавахме да вземем точка. Нашата цел беше да започнем по-агресивно, но реалностите бяха други, не знам какво е причината, но така се получи", заяви Илиев.

„Отборът на Литекс имаше 15-20 положения от центрирания на Янев, Ицо е добър фауладжия и е нормално, биха ни от тези фаулове. Най-голямата причина да загубим е именно в нас, защото не трябваше да допускаме съдията да ни победи", допълни капитанът на Черно море.