/ БГНЕС, архив
Освен от прокуратурата и ДАНС, разходването на средства за ремонт на НДК във връзка с председателството ни на Съвета на ЕС ще бъде проверено и от Агенцията за държавна финансова инспекция и Централния инспекторат към Министерски съвет.  На дружеството ще бъде направен пълен одит. Ако бъдат открити несъответствия в разходването на пари за адаптация и преустройство на НДК, ще се предприемат съответните действия, заяви във Варна Лиляна Павлова – министър за Българското председателство на Съвета.

Тя подчерта, че ресорното министерство за председателството на България е създадено, за да улесни процедурите по координация, но призна, че „има въпроси, които трябва да бъдат ускорени”. Днес целият екип на ведомството е вече окончателно съставен, добави Павлова. За зам.-министър е назначена Моника Панайотова.

Има досъдебно производство за ремонта на НДК, призна Румяна Арнаудова

До края на годината подготовката за председателството ни ще приключи, изрази надежда ресорният министър. Предстои обявяването на обществени поръчки за IT сигурността, както и други, свързани с обезпечаване на председателството на страната ни на Съвета на ЕС.

Като град домакин, догодина в София ще се проведат около 200 срещи, 30 от които на най-високо ниво с участието на министър-председатели и държавни глави. Срещите на работно ниво ще бъдат над 150.

До момента НДК не е уведомен по официален ред за образувано досъдебно производство

България е в пакет с Естония и Австрия за председателството и приоритетите на триото вече са договорени, обясни Павлова. Те ще бъдат подписани на 23 юни в Брюксел. Сред тях са: работни места и конкурентноспособност, социална политика в защита на гражданите, енергиен съюз, сигурност и правосъдие, ЕС като мощен фактор на европейската сцена.

Нашата страна  ще организира обществен дебат по три важни приоритета – Западни Балкани, Черно море и бъдеще на ЕС. Общините ще имат възможност да кандидатстват с проекти по грантова схема под егидата на българското председателство, насочени към културното наследство.